UE pregătește planul de redresare economică
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va da publicității săptămâna viitoare planul de redresare economică a Uniunii în urma crizei provocate de pandemia de COVID 19. Cel mai probabil documentul va fi prezentat miercuri.
Mihaela Mihai, 22.05.2020, 09:51
Ne-am mai confruntat în trecut cu încetiniri ale economiei,dar niciodată cu o oprire totală ca cea din ultimele trei luni. Economiile noastre au fost puse pe pauză. Lanțurile de aprovizionare au fost perturbate, iar cererea s-a prăbușit. Iar adevărul este că lucrurile nu vor reveni la normal prea curând.
Cu aceste cuvinte a descris președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, modul în care economia a fost afectată de pandemia de coronavirus. Problemele nu au fost doar într-o țară sau alta, ci în întreaga Uniune Europeană.
Date ale statisticii comunitare arată că declinul în toate cele 27 de state membre a fost de 2,6 la sută în primele trei luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2019. Economiștii spun însă că scăderea va fi și mai puternică în perioada aprilie – iunie, pe măsură ce efectele stării de izolare vor deveni vizibile.
Ne vom reveni, dar vom avea nevoie de ceva timp, a afirmat aceeași Ursula von der Leyen la o dezbatere în Parlamentul European.
De prea multe ori, Europa a promis prea mult și a făcut prea puțin atunci când a fost nevoie să dea dovadă de solidaritate și de ajutor reciproc. Nu este deloc cazul să facem la fel și acum, a atras atenția un europarlamentar olandez, Bas Eickhout.
Ursula von der Leyen promite că va fi fără îndoială un plan ambiţios de relansare și că propuneri concrete vor fi făcute săptămâna viitoare. Până atunci ea poarta consultări cu liderii statelor membre pentru a afla de ce are nevoie fiecare țară în parte.
Franța și Germania au dat publicității deja o inițiativă comună, în care spun că pentru relansare ar fi nevoie de 500 de miliarde de euro. O sumă care se adaugă programului de urgenţă deja anunţat de Bruxelles, şi el în valoare de 500 de miliarde de euro. Mai mult, liderul francez a ținut să precizeze că țările beneficiare ale acestui plan nu vor trebui să ramburseze ajutoarele. O idee cu care Austria nu este tocmai de acord.
Pe de altă parte, Parlamentul european crede că este nevoie de un fond de redresare în valoare de două mii de miliarde de euro.
Ursula vor der Leyen și-ar dori ca după ce va face public planul de redresare să convoace un summit extraordinar, în care să discute cu șefii de stat și de guvern față în față. Planul are nevoie apoi de aprobare din partea Parlamentului European.