Răspunsul mondial la coronavirus: donații în valoare de 7,4 miliarde EURO
Uniunea Europeană a reușit să strângă aproape 7 miliarde și jumătate de euro pentru a susține eforturile globale de descoperire și dezvoltare a unui vaccin, a unor teste şi tratamente împotriva noului coronavirus.
Mihaela Mihai, 08.05.2020, 11:24
Este rezultatul unei conferințe a donatorilor găzduite on line la începutul săptămânii de șefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen. Au luat parte șefi de stat din lumea intreaga, dar și Madonna sau regele Abdullah al doilea al Iordaniei.
Sunt foarte mândră și mulțumită pentru că proiectul a început cu bine. A fost un adevărat succes, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la finalul maratonului on line de luni.
Și tot ea a adăugat: Lumea întreagă a dat dovadă de unitate spre binele tuturor.Europa a avut o contribuție semnificativă în acest sens. Am reușit să adunăm 7, 4 miliarde de euro.
A fost așadar un succes, datorat poate și faptului că lovitura de începere a aparținut chiar executivului comunitar care a anunțat o contribuţie de un miliard de euro. Alte 400 de milioane de euro vor fi mobilizate sub forma unor garanții pentru împrumuturi. Franţa şi Germania au ridicat apoi ştacheta cu contribuţii de 500 şi, respectiv, 525 milioane de euro.
Italia, puternic afectată de pandemia de coronavirus, a promis 140 de milioane de euro, Spania – 125 de milioane, Canada a anunţat o contribuţie de 850 de milioane de dolari, alături de o donaţie de 500 de milioane de dolari de la Arabia Saudită.
Deși a ales să iasă din Uniune, Marea Britanie a fost acum de partea celorlalte state membre și a anunțat o contribuție de aproape 400 de milioane de euro. Africa de Sud și Norvegia au anunțat fiecare mai bine de un miliard de euro.
Trebuie să dezvoltăm un vaccin, să-l producem şi să-l răspândim în toate colţurile lumii. Şi trebuie să-l facem disponibil la preţuri accesibile. Cu aceste cuvinte a descris Ursula von der Leyen obiectivul campaniei.
Statele Unite nu au susținut însă inițiativa europeană, hotărâte fiind să acționeze pe cont propriu.
În lupta cu Covid 19, fiecare pentru el reprezintă o greșeală majoră. Nu putem depăși această criză decât împreună, crede cu tărie președintele francez, Emmanuel Macron.
O primă consecinţă a izolării americane ar putea fi o accelerare a rivalităţilor în cursa pentru descoperirea unui vaccin. Trebuie spus însă că este doar o decizie a actualei administrații de la Casa Albă, pentru că demersul Uniunii Europene a primit un sprijin de de 125 de milioane de euro de la fundaţia lui Bill şi Melinda Gates, iar vedeta muzicii pop Madonna a contribuit cu peste un milion de euro.