Pactul verde european și revenirea din criza Covid-19
Criza generată de pandemia de coronavirus pare să fi abătut atenția de la alte probleme cu care se confruntă umanitatea, una dintre acestea fiind cea a schimbărilor climatice.
Cătălin Gomboș, 07.05.2020, 11:51
Reducerea semnificativă a activității economice și a circulației la nivel global, în contextul pandemiei de coronavirus, a avut ca rezultat și o scădere a poluării în întreaga lume. Aerul a devenit respirabil în multe orașe care se confruntau de ani de zile cu smogul, apa este mult mai curată la Veneția, locuitorii din nordul Indiei au putut vedea munții Himalaya de la zeci de kilometri distanță, animale sălbatice au început să re-apară în locuri din care fuseseră alungate.
Costul este, însă, uriaș, în condițiile în care economia este masiv afectată și unele estimări trimit la cea mai mare criză din ultimul secol. Mai mult, reducerea actuală a emisiilor este insuficientă și nu va permite atingerea obiectivelor asumate prin Acordul de la Paris. În aceste condiții, Comisia Europeană consideră că se pot îmbina cele două urgențe – relansarea economiei și transformarea acesteia pentru a încetini schimbările climatice.
Președintele CE, Ursula von der Leyen:
Coronavirusul ne afectează pe toți. Ne schimbăm modul de viață pentru a ne proteja propria sănătate și pe cea a altora. Ne pot lipsi multe lucruri care ne sunt dragi. Dar nu ne lipsește poluarea aerului din mașini sau zgomotul traficului. Când deschidem geamurile, putem respira aer mai proaspăt. Vedem natura reintrându-și în drepturi. Dar nu trebuie să ne-mbătăm cu apă rece. Poate că începem să gestionăm mai bine criza adusă de coronavirus, dar încă nu am adus sub control schimbărilor climatice. Încălzirea planetei noastre continuă. Și se va încălzi și mai mult dacă continuăm să ardem combustibili fosili.
În condițiile în care am început să planificăm revenirea treptată la muncă și intenționăm să investim miliarde de euro pentru a relansa economia noastră, ar trebui să evităm revenirea la obiceiurile vechi, poluante. În schimb, ar trebui să ieșim din pandemie într-o situație mai bună. Putem face societatea și planeta noastră mai sănătoase investind în energie regenerabilă, conducând automobile ecologice, renovând casele noastre și făcându-le eficiente din punct de vedere energetic. Putem face acest lucru cumpărând alimente a căror producție nu contribuie la poluare, reutilizând materiale în loc să le aruncăm sau producând oțel cu conținut redus de carbon. Aceasta este esența Pactului verde european.
Pactul Verde European reprezintă o agendă de transformare a economiei noastre pentru a o face mai competitivă și pentru a ne îmbunătăți calitatea vieții. Acum o vom folosi și ca motor pentru redresare. Folosind Pactul Verde European ca busolă, putem transforma criza acestei pandemii într-o oportunitate de a ne reconstrui diferit economiile și de a le face mai rezistente. Pentru a lăsa, de asemenea, un loc mai bun pentru copiii noștri. Cu o revenire ecologică, vom ieși din criză mai puternici și mai sănătoși.
Pactul verde european reprezintă setul de politici prin care statele membre UE ar trebui să treacă la așa-numitele economii ecologice și să obțină neutralitatea climatică – zero emisii de gaze de seră – până cel târziu în 2050.