BREXIT-ul s-ar putea amâna
Pandemia de COVID-19 afectează şi negocierile post-BREXIT. Uniunea Europeană este dispusă să accepte extinderea perioadei de tranziţie, dar deocamdată Marea Britanie insistă că negocierile se vor încheia la termen.
Gabriela Mitrovici, 24.03.2020, 10:49
Runda de negocieri Uniunea Europeană-Marea Britanie programată pentru săptămâna trecută a fost amânată din cauza pandemiei de COVID-19, iar între timp ambele echipe de negociatori au intrat în izolare. Negociatorul-şef al Uniunii Europene, Michel Barnier, a fost testat pozitiv cu noul coronavirus, iar şeful echipei britanice, David Frost, manifestă uşoare simptome, dar nu are încă un diagnostic confirmat.
În ciuda acestei situaţii, negocierile privind relaţiile post-Brexit dintre Bruxelles şi Londra vor continua, a dat asigurări preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Layen. Ea a declarat la postul public de radio german că Uniunea este dispusă să accepte o eventuală solicitare a premierului britanic Boris Johnson de a extinde perioada de tranziţie post-Brexit, prevăzută să se încheie la sfârşitul acestui an.
Marea Britanie poate cere prelungirea tranziţiei până la doi ani, mai ales în contextul problemelor cauzate de pandemia de COVID-19. Un astfel de pas ar putea fi făcut doar până în iulie – termen stabilit de cele două părţi pentru finalizarea negocierilor asupra relaţiilor viitoare. Presa britanică scrie că un oficial de rang înalt din guvernul de la Londra ar fi admis că dacă pandemia se va prelungi atât de mult şi nu se vor putea încheia discuţiile la termen, există posibilitatea ca executivul britanic să reanalizeze ideea solicitării unei prelungiri.
Deocamdată guvernul de la Londra insistă că se va ține de programul anunțat şi negocierile se vor încheia la timp. În plus, premierul Boris Johnson a subliniat din nou că perioada de tranziţie – până la 31 decembrie – este stipulată într-o lege aprobată de parlamentul britanic, ceea ce-i interzice practic guvernului să solicite o prelungire.
Regatul Unit, care a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie, speră să semneze un acord cu blocul comunitar până la 31 decembrie, când tranziţia post-Brexit se va încheia şi regulile comerciale europene nu vor mai fi aplicate de Londra.
Deocamdată pentru ambele părţi prioritatea este lupta cu pandemia de COVID-19 şi adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru oprirea răspândirii virusului şi pentru contracararea efectelor asupra economiei.