Un nou Plan de acțiune pentru economia circulară
Schimbările climatice şi necesitatea ocrotirii mediului înconjurător vor schimba radical modul în care producem și consumăm.
Laurențiu Văduva, 18.03.2020, 08:33
Comisia Europeană a propus un nou Plan de acțiune pentru Economia Circulară, care va deschide calea către o economie neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei, dar competitivă şi cu consumatori responsabilizați faţă de conservarea naturii şi a resurselor.
Noul Plan de Acțiune pentru economia circulară este unul dintre principalele elemente ale Pactului verde european şi prevede măsuri de-a lungul întregului ciclu de viață al produselor, cu obiectivul de a pregăti economia noastră pentru un viitor verde, cu o întărire a competitivităţii şi noi drepturi pentru consumatori.
Vor fi consultate comunitatea de afaceri și toate părţile interesate.
Vicepreședintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans a remarcat că în prezent numai 12 % din materialele și resursele secundare sunt reintegrate în economia europeană, iar Comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, a declarat că măsurile propuse schimbă modul de proiectare al produselor, adică ne vom asigura că nimic nu se va irosi.
Iată principalele măsuri propuse de Planul de acțiune pentru economia circulară:
– Produsele durabile devin regulă pe piața Uniunea Europeană;
– Unica folosință va fi restricționată şi se va interzice distrugerea bunurilor de folosință îndelungată rămase nevândute;
– Consumatorii vor cunoaşte potențialul de reparare și de durabilitate al produselor;
– Cetățenii vor beneficia de un veritabil drept la reparare;
– Comisia va introduce Inițiativa pentru circularitate în domeniul produselor electronice şi IT;
– Va fi îmbunătăţită durabilitatea bateriilor și vehiculelor;
– Ambalajele – mai ales plasticul – vor avea cerinţe obligatorii pentru reciclare şi nu toate vor mai fi permise;
– Va apărea o nouă Strategie a Uniunii Externe pentru textile;
– Va apărea şi o Strategie care să promoveze principiile economiei circulare în industria construcţiilor şi a mentenanţei clădirilor;
– În serviciile alimentare, ambalajele, vesela și tacâmurile de unică folosință vor fi înlocuite cu produse reutilizabile.
Se va acorda, aşadar, atenție evitării producerii de deșeuri; cele existente vor fi transformate în resurse utilizabile. Comisia va încerca să găsească şi un model general european de colectare separată şi de etichetare a deşeurilor. Vor fi reduse exporturile de deșeuri de către Uniunea Europeană şi vor fi controlate atent transporturile ilegale în acest domeniu.