Bilanț Comisia Europeană la 100 de zile de mandat
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a cerut statelor membre să ajungă la un compromis cu privire la bugetul Uniunii pe următorii 7 ani, pe fondul crizelor pe care le întâmpină blocul comunitar.
Mihaela Mihai, 13.03.2020, 13:25
Ursula von der Leyen a făcut la începutul săptămânii un bilanț al primelor 100 de zile de la preluarea mandatului de șefă a Comisiei Europene și a vorbit de domeniile pentru care Uniunea trebuie să găsească soluţii. Este vorba de problema migranţilor aflaţi la frontiera dintre Turcia şi Grecia, de criza provocată de coronavirus şi de provocările cu care se confruntă economia.
Fără un nou buget nu vom fi capabili să reacţionăm la aceste probleme. Iată de ce le cer statelor membre să ajungă la un acord, a afirmat şefa executivului comunitar.
Ea a avertizat asupra calendarului extrem de strâns, care impune ca toate chestiunile financiare pentru următorii şapte ani să fie rezolvate până la finalul acestui an.
Ursula von der Leyen a vorbit și despre tranziția digitală, despre parteneriatele cu Africa și cu Balcanii de Vest și despre Pactul ecologic european, una dintre primele acțiuni ale actualei Comisii. Această inițiativă are la bază obiectivul ca Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050 prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Pactul ecologic european este însă mai mult decât atât – este noua strategie de creștere economică a Uniunii, a spus Ursula von der Leyen.
Ea a insistat însă la prezentarea bilanțului pe impactul asupra economiei pe care îl are și îl va avea epidemia provocată de coronavirus. Luăm în calcul ”toate instrumentele disponibile” pentru a susţine economia ţărilor afectate, a spus șefa executivului comunitar.
Ea a reluat asigurările și după reuniunea extraordinară de marți seară cu șefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană, reuniune organizată prin videoconferință. Ursula von der Leyen a anunţat crearea unui fond special ca răspuns la epidemie și a dat asigurări că ajutoarele vor ajunge la companiile care au cel mai mult nevoie. Ar fi vorba de o potenţială sumă de 25 de miliarde de euro.
Banii ar trebui să înceapă să fie transferaţi în următoarele săptămâni, a mai declarat Ursula von der Leyen, adăugând că fondurile vor fi canalizate spre sistemele de sănătate, companiile mici şi piaţa muncii.
7,5 miliarde de euro ar urma să provină din fonduri comunitare pe care guvernele naţionale nu au putut să le cheltuiască din cauza complexităţii birocratice.