Strategia pe termen lung a UE de reducere a noxelor
Uniunea Europeană vrea să devină primul continent din lume neutru din punct de vedere climatic până în 2050. În acest scop, Comisia propune consacrarea în legislaţie a angajamentului politic.
Gabriela Mitrovici, 10.03.2020, 11:20
Comisia a lansat, săptămâna trecută, o consultare publică referitoare la viitorul Pact climatic european. Această inițiativă este menită să ofere cetățenilor și părților interesate o voce și un rol în conceperea de noi acțiuni în domeniul climei, în schimbul de informații, în lansarea de activități la nivel local și prezentarea de soluții pe care alții să le poată urma.
Consultarea publică va fi deschisă până pe 27 mai. Propunerile adunate pe site-ul Comisiei, vor fi utilizate pentru a defini Pactul climatic, care va fi lansat înainte de Conferința Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, de la Glasgow din noiembrie 2020.
În acelaşi timp, Colegiul comisarilor a adoptat o propunere de desemnare a anului 2021 drept Anul european al căilor ferate pentru a evidenția beneficiile pentru climă generate de intensificarea utilizării rețelei feroviare pentru transportul de pasageri și de mărfuri.
Comisia a mai propus, săptămâna trecută, consacrarea în legislaţie a angajamentului politic al Uniunii de a deveni primul continent din lume neutru din punct de vedere climatic până în 2050 prin actul legislativ european privind clima.
Documentul stabileşte un obiectiv obligatoriu, sub aspect juridic, de reducere la zero a emisiilor nete de gaze cu efect de seră până în 2050, dar și direcția de urmat pentru toate politicile Uniunii pentru atingerea acestui scop.
Actul legislativ include măsuri pentru a monitoriza progresele înregistrate și pentru a ne adapta acțiunile în consecință, pe baza sistemelor existente, cum ar fi procesul de guvernanță pentru planurile naționale privind energia și clima ale statelor membre, rapoartele periodice ale Agenției Europene de Mediu și cele mai recente dovezi științifice privind schimbările climatice și impactul acestora. Progresele vor fi analizate la fiecare cinci ani, în conformitate cu evaluarea la nivel global prevăzută în Acordul de la Paris.
Instituțiile Uniunii și statele membre sunt obligate în mod colectiv să adopte măsurile necesare atât la nivelul comunităţii europene, cât și la nivel național pentru îndeplinirea acestui obiectiv.
Comisia va fi autorizată să formuleze recomandări adresate statelor membre ale căror acțiuni nu sunt în concordanță cu obiectivul neutralității climatice, iar statele membre vor fi obligate să țină seama în mod corespunzător de aceste recomandări sau să explice motivele pentru care nu au făcut acest lucru.