Relaţiile UE – UA în contextul crizelor regionale şi provocărilor viitoare
Viitorul relației dintre Uniunea Europeană și Uniunea Africană, dar și o serie de crize, regionale sau globale, s-au aflat în centrul atenției la cea de-a 10-a reuniune dintre Comisia Europeană și Comisia Uniunii Africane.
Cătălin Gomboș, 05.03.2020, 10:25
Un număr record de 19 de comisari europeni s-au aflat alături de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, și de Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, la reuniunea de la Addis Ababa. Reprezentarea masivă arată importanța pe care UE o acordă relației cu Uniunea Africană, potrivit unui comunicat al Comisiei, care amintește că Ursula von der Leyen a promis să elaboreze în primele 100 de zile ale mandatului său o strategie cuprinzătoare privind Africa.
De altfel, în cadrul celui de-al 5-lea summit UE – UA, care a avut loc în 2017 la Abidjan, Bruxellesul a prezentat un Plan de investiții externe, al cărui obiectiv era crearea, până în 2023, a 10 milioane de noi locuri de muncă și atragerea de investiții publice și private în valoare de 47 de miliarde de euro.
O altă prioritate, dincolo de cele de natură economică, este în domeniul securității, dat fiind că Africa e marcată de numeroasele crize și conflicte, între care războiul civil libian, în imediata apropiere a UE, și criza generată de militantismul din regiunea Sahel, unde state europene sunt implicate în efortul de stabilizare fie direct, fie prin intermediul misiunilor ONU la care participă. Miza, însă, potrivit Ursulei von der Leyen, o reprezintă sprijinirea statelor din regiune astfel încât acestea să poată acționa singure:
Este extrem de important ca Uniunea Africană, statele membre ale acesteia să obțină capacitatea de a se apăra singure, de a apăra regiunea de terorism. E important să le aducem în situația în care pot face acest lucru. Am discutat despre situații diferite, Libia, Sahelul unde este nevoie de mai mult sprijin, dar într-un așa fel încât să le dăm entităților locale capacitatea de a se lupta cu inamicul pentru că ele îl cunosc cel mai bine, ele știu cel mai bine de unde vine terorismul, ele știu cel mai bine care este specificul anumitor regiuni și zone.
În cadrul reuniunii de la Addis Ababa a fost discutată și problema schimbărilor climatice, în condițiile în care în Africa au început deja să se simtă efectele acestora: resursele de apă sunt în scădere, tot mai multe regiuni sunt amenințate de deșertificare, iar aceste fenomene – și altele asociate – generează presiuni ce duc la conflicte și la refugiați climatici.