România se alătură inițiativei de construire a viitorului internet cuantic
Încă patru state, între care şi România, s-au alăturat inițiativei de explorare a comunicării cuantice pentru Europa. Obiectivul este construirea unei astfel de infrastructuri în următorii 10 ani.
Gabriela Mitrovici, 03.03.2020, 13:41
România, Austria, Bulgaria şi Danemarca au semnat, vinerea trecută, la Bruxelles, declarația de cooperare privind infrastructura de comunicare cuantică, lansată inițial în cadrul Adunării digitale în iunie anul trecut.
Numărul de țări care au aderat la această inițiativă a ajuns, astfel, la 24. Sprijinite de Comisie și de Agenția Spațială Europeană, statele semnatare au convenit să exploreze construirea acestui tip de infrastructură în întreaga Europă, cu scopul de a stimula capacitățile europene în domeniul tehnologiilor cuantice, al securității cibernetice și al competitivității industriale.
Acest proiect este esențial pentru suveranitatea tehnologică a Uniunii Europene; va pregăti următoarea generație de sisteme de securitate a comunicațiilor cu criptare securizată cuantic, pornind de la proprietăți de inseparabilitate cuantică, a spus Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă. O astfel de cooperare europeană va fi esențială pentru ca Uniunea să poată fi un actor global important în domeniul tehnologiilor cuantice, a mai subliniat el.
Țările semnatare vor lua în considerare posibilitatea de a construi o astfel de infrastructură europeană în următorii 10 ani. Obiectivul final este ca aceasta să devină coloana vertebrală a internetului cuantic al Europei, conectând calculatoare cuantice, simulatoare și senzori pentru a distribui informații și resurse în mod securizat în întreaga Europă.
Intrarea României în grupul acestor țări înseamnă un nou salt în dezvoltarea de tehnologii de ultimă generație, țara noastră putând fi astfel conectată cu grupurile de cercetare și companiile care sunt interesate de acest domeniu, a declarat secretarul de stat pentru cercetare, Dragoș Mihael Ciuparu. România va contribui activ la dezvoltarea tehnologiilor cuantice, susținând punctele noastre forte: lasere, nanotehnologii și teoria cuantică, printre altele.
Ca una dintre tehnologiile de vârf ale secolului XXI, tehnologia cuantică va avea un impact major asupra vieții noastre, făcând din Europa un loc mai bun pentru a trăi și a munci, mai sigur și mai competitiv.