Noi discuții despre bugetul pe termen lung al UE
Summitul Uniunii Europene dedicat obţinerii unui acord privind cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027 s-a încheiat abrupt, după ce liderii statelor membre nu au reuşit să ajungă la o înţelegere.
Arina Petrovici-Matei, 24.02.2020, 10:36
Cei 27 de şefi de stat şi de guvern au petrecut 27 de ore discutând în contradictoriu, fiind evidentă o divizare profundă între statele net contributoare şi cele care au dorit menţinerea nivelului cheltuielilor.
Divergenţele privesc atât valoarea bugetului, cât şi distribuţia acestuia pe capitole. Un grup al contributorilor neţi – format din Austria, Olanda, Danemarca, Suedia şi într-o anumită măsură Germania – cer ca bugetul Uniunii Europene să nu depăşească 1% din venitul naţional brut al statelor membre. În schimb, ţările beneficiare nete est-europene atrag atenţia că fondurile Uniunii sunt necesare pentru atenuarea inegalităţilor de dezvoltare dintre ele şi cele vest-europene.
Însă, mai multe state contributoare nete, printre care şi Germania, doresc o repartiţie a resurselor care să favorizeze noi priorităţi, precum cercetarea, apărarea, migraţia sau mediul, în detrimentul politicilor tradiţionale, respectiv, politica agricolă comună şi politica de coeziune, cărora până în prezent li s-a alocat împreună circa 60% din buget. În cazul politicii agricole comune, menţinerea unei finanţări ridicate este sprijinită intens de Franţa, susţinută de alte state al căror sector agricol are o pondere importantă în economie, printre care România, dar şi Spania, care în prezent se află sub presiunea protestelor agricultorilor.
Comisia Europeană, care la rândul ei a stabilit ca priorităţi combaterea schimbărilor climatice şi sectorul digital, ar dori un buget multianual de 1,114% din venitul naţional brut al statelor membre, iar Parlamentul European chiar şi mai mult, respectiv 1,3%. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a venit cu o propunere de compromis, avansând valoarea de 1,074% şi revizuind-o apoi în scădere, la 1,069%. Această luptă a procentelor este importantă, întrucât 0,01% înseamnă peste 10 miliarde de euro. În orice caz, nici cea de a doua variantă oferită de Charles Michel nu a avut succes.
La conferinţa de presă de după încheierea summitului, Charles Michel a recunoscut că a fost imposibil să se stabilească măcar data viitorului summit pentru discutarea bugetului Uniunii Europene. Iar preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a resemnat să conchidă că asta este democraţia; este o bună tradiţie în democraţie să discuţi şi să dezbaţi.