Societatea civilă și Pactul Ecologic European
Implicarea cât mai activă a societăţii civile în tranziţia Europei către o economie durabilă şi nepoluantă va fi dezbătută astăzi la Bruxelles în cadrul unei Conferinţe a Comitetului Economic și Social European și Agenției Europene de Mediu.
Laurențiu Văduva, 12.02.2020, 10:25
La data de 4 decembrie 2019, Agenția Europeană de Mediu își publica ultimul raport pe tema situației mediului înconjurător în Europa și a perspectivelor acestuia (SOER 2020). Documentul vorbește de decalaje grave între situaţia actuală de mediu din Europa și țintele politicilor europene și sublinia necesitatea unor măsuri urgente pentru reducerea poluării și distrugerii biodiversității.
La 11 decembrie, Comisia prezenta Parlamentului, Consiliului, Comitetului Economic și Social European și Comitetului Regiunilor ceea ce avea să se numească Pactul Ecologic European – European Green Deal – o foaie de parcurs imperativă cu politicile şi măsurile cheie care trebuiesc adoptate pentru îndeplinirea Pactului Verde al Europei, adică atingerea neutralităţii climatice a Europei până în anul 2050 şi reducerea cu peste 50% a emisiilor poluante în anul 2030 faţă de nivelul lui 1990.
Comisia a propus tot aici şi organizarea, până în luna martie, a primei Conferinţe pe tema legislaţiei de mediu, care să transpună în legislaţia europeană obiectivele de mai sus.
Documentul Comisiei este bazat pe sus-amintitul Raport, care arată că gradul de distrugere al mediului înconjurător a atins nivelul de la care menținerea vieții pe Pământ nu mai poate fi asigurată decât prin măsuri ferme şi rapide.
Conferinţa care se organizează astăzi îşi propune implicarea cât mai largă a societăţii civile pentru examinarea mesajelor-cheie din Raportul SOER 2020 şi a implicaţiilor acestora pentru acţiunile care susţin actualele procese politice europene, mai ales cele legate de Pactul Verde European.
Se doreşte, de asemenea, identificarea mijloacelor de întărire a rolului societăţii civile în procesul de tranziţie către o dezvoltare durabilă, prin asigurarea faptului că nimeni nu va fi lăsat în urmă, iar cunoştinţele vor fi transpuse în acţiuni concrete. Se doreşte şi discutarea modalităţilor de încurajare a unei participări active a tuturor părţilor implicate, inclusiv a tinerilor, în procesul de tranziţie către o Europă durabilă şi sustenabilă.