Noi reguli pentru acordarea vizelor de şedere în UE
Turiştii şi oamenii de afaceri din întreaga lume pot vizita de acum mult mai uşor statele Uniunii Europene. Noile regulamente europene intrate recent în vigoare fluidizează procesul de acordare a vizelor de şedere în Europa
Laurențiu Văduva, 05.02.2020, 12:00
Turismul este crucial pentru economia Europei. În perioada 2009-2018, numărul aplicaţiilor pentru vize de intrare în Uniunea Europeană a crescut cu 57%, de la 10,2 la 18 milioane. Era aşadar nevoie de un sistem de vize simplificat, mai prietenos pentru aplicanţi, dar care să menţină şi un înalt de control şi siguranţă. Noile prevederi acoperă numai accesul în cele 22-uă de state membre ale Spaţiului Schengen plus cele patru ţări asociate (Elveţia, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein). De acum încolo, aplicaţiile pentru obţinerea vizelor pot fi lansate cu maxim 6 luni înainte de data călătoriei, faţă de 3 luni – termenul dinainte. Aplicanţii cu istoric pozitiv pot obţine vize de şedere pe termen lung valabile până la 5 ani. În cele mai multe cazuri, se va aplica la consulatul statului vizat, iar acolo unde va fi posibil, se vor acorda vize electronice, cei interesaţi fiind scutiţi astfel de deplasări. Aplicanţii vor trebui să fie prezenţi la consulate numai pentru colectarea amprentelor (odată la 59 de luni).
Perioada normală de procesare a aplicaţiilor rămâne de maxim 15 zile, doar în cazuri speciale va putea fi extinsă la 45 de zile.
Dacă se doreşte vizitarea mai multor state Schengen, aplicaţia va fi lansată la consulatul ţării cu cea mai mare durată de şedere. Pentru vizele cu termen scurt de şedere, taxa a crescut de la 60 la 80 de euro. Nu se modifică taxele de 35 de euro pentru ţările cu care Uniunea are acorduri de facilitare a obţinerii vizei precum Federaţia Rusă, Turcia, Serbia sau Republica Moldova.
Copiii mai mici de 6 ani vor continua să fie scutiţi de plata taxei de viză, iar cei cu vârste între 6 şi 12 ani vor achita doar jumătate; în anumite cazuri, statele membre pot scuti de la plata vizei minorii cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani.
Se introduce un nou mecanism de readmisie care permite Comisiei şi statelor membre să adopte, la nevoie, politici mai restrictive faţă de cetăţenii statelor terţe care încalcă în mod repetat legislaţia comunitară. Noile reguli nu afectează regimul cetăţenilor Marii Britanii, pentru care nu a fost introdus regimul de vize nici după Brexit.