Cum arată noul Parlament European după Brexit?
Configuraţia Parlamentul European s-a schimbat după ieşirea oficială a Marii Britanii din Uniune. O part s-a schimbat după ieşirea oficială a Marii Britanii din Uniune. O parte din mandatele Regatului Unit au fost redistribuite altor state.
Gabriela Mitrovici, 04.02.2020, 11:28
Numărul și distribuția mandatelor în Parlamentul European s-au schimbat începând cu 1 februarie, ca urmare a retragerii Regatului Unit din Uniune. În acest moment mai sunt 705 europarlamentari, spre deosebire de 751 cât erau până la 31 ianuarie şi care este, de altfel, numărul maxim permis de tratatele UE.
Marea Britanie a deţinut 73 de mandate. Dintre acestea, 46 vor fi păstrate pentru potențiale extinderi în viitor şi doar 27 au fost redistribuite altor state. Noua distribuție ține cont de mărimea populației statelor membre, precum și de necesitatea unui nivel minim de reprezentare a cetățenilor europeni din țările mai mici.
Astfel, Franţa şi Spania au primit câte cinci locuri în plus în Parlamentul European, Italia şi Olanda câte trei, Irlanda două şi câte un loc a fost respartizat următoarelor ţări: Polonia, România, Suedia, Austria, Croaţia, Danemarca, Finlanda, Estonia şi Slovacia.
Această redistribuire a celor 27 de locuri în legislativul comunitar îi schimbă puţin configuraţia politică. Dreapta câştigă mai mulţi reprezentanţi, în timp ce liberalii, verzii şi socialiştii îşi reduc numărul şi vor fi încerca să atragă aleşi din rândul eurodeputaţilor neafiliaţi.
Primele trei forţe din Parlamentul european sunt acum Grupul Popularilor Europeni cu 187 de aleşi, Socialiştii cu 148 şi grupul Renew Europe cu 97. Pe locul patru trece grupul de extremă dreapta Identitate şi Democraţie, care are 76 de membri, pentru că Verzii s-au redus la 67 de europarlamentari. Urmează Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor cu 59 de membri şi Stânga Unită cu 40. 31 de aleşi sunt în continuare neafiliaţi.
Locul în plus primit de ţara noastră în legislativul European va fi ocupat de Victor Negrescu de la PSD, care va deveni astfel al 33-lea eurodeputat român şi al 11-lea membru al delegaţiei României din cadrului grupului Socialiştilor şi Democraţilor Europeni.