Încă un pas spre Brexit. Comisia şi Consiliul au semnat acordul
Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană este la un pas de ratificare. Acordul a fost semnat de preşedinţii Comisiei şi Consiliului şi va fi suspus votului, mâine, în Parlamentul European.
Gabriela Mitrovici, 28.01.2020, 11:30
Mai sunt doar trei zile până la separarea oficială a Marii Britanii de Uniunea Europeană şi forurile comunitare mai au câţiva paşi procedurali de făcut.
Acordul privind BREXIT-ul a devenit deja lege în Regatul Unit, după ce Regina Elisabeta a II-a şi-a dat acordul asupra textului care reglementează modalităţile separării după 47 de ani de apartenenţă a Marii Britanii la Uniunea Europeană.
Documentul a fost semnat, de asemenea, de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi parafat de către premierul Boris Johnson.
Parlamentul European va fi ultima instanţă care se va pronunţa cu privire la acord. Eurodeputaţii membri ai Comisiei pentru afaceri constituţionale au recomandat cu o foarte largă majoritate aprobarea textului în sesiunea plenară de mâine. Diplomaţii statelor membre ale Uniunii îl vor aproba a doua zi în scris şi aceasta va fi ultima etapă a procedurii care va asigura retragerea ordonată a Marii Britanii din blocul comunitar în 31 ianuarie la miezul nopţii. Documentul original va fi păstrat în arhivele Uniunii, alături de alte tratate internaţionale, iar Londra va primi copii.
Separarea oficială este însoţită de o perioadă de tranziţie până la sfârşitul anului 2020. Regatul Unit va continua să aplice reglementările Uniunii Europene în această perioadă, fără a lua parte totuşi la deciziile comunitare. Aceasta va asigura o retragere calmă, iar cele două părţi vor avea la dispoziţie 11 luni să-şi negocieze viitoarea relaţie, în special un acord comercial. Oficialii ambelor părţi consideră, însă, că obiectivul este extrem de ambiţios întru-un timp atât de scurt.
Dacă anul 2020 se încheie fără o înţelegere, Marea Britanie va rupe legăturile cu uriaşa piaţă unică a Uniunii Europene, fără acorduri ulterioare pentru protejarea locurilor de muncă şi a comerţului de ambele părţi.
Între timp, Uniunea Europeană a numit deja un prim ambasador în Marea Britanie, care îşi va prelua funcţia începând cu 1 februarie, la o zi după Brexit. Portughezul Joao Vale de Almeida, fost ambasador al Uniunii în Statele Unite, va conduce delegaţia ce va reprezenta forul comunitar în Regatul Unit.