CE întărește legislația de protejare a drepturilor de autor în raport cu statele terțe
Confruntată cu tendinţe din ce în ce mai puternice de încălcare a drepturilor de proprietate intelectuală de către statele terţe, Comisia Europeană intensifică măsurile de protecţie a companiilor şi locurilor de muncă din spaţiul comunitar
Laurențiu Văduva, 17.01.2020, 12:31
Un studiu recent al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică şi Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală relevă că, numai în anul 2016, produsele contrafăcute şi piratate au reprezentat până la 6,8% din importurile Uniunii Europene din statele terţe, ajungând la fabuloasa sumă de 121 de miliarde de euro. Faţă de anul 2013, ponderea mărfurilor contrafăcute în importurile europene a crescut cu până la 42,3%.
Publicat la începutul acestui an, ultimul raport al Comisiei pe tema protecţiei drepturilor de proprietate intelectuală în statele terţe indică unele evoluţii pozitive faţă de situaţia din anul 2018, însă menţine o serie de motive de îngrijorare care cer în continuare măsuri hotărâte.
Comisarul European pentru Comerţ, Phil Hogan, a arătat că protejarea drepturilor de proprietate intelectuală sunt cruciale pentru creşterea economiei europene şi încurajarea inovaţiilor, astfel încât Uniunea Europeană să rămână un actor competitiv la nivel global. El a mai spus că 82% din exporturile Uniunii sunt generate de sectoare care depind de proprietatea intelectuală.
Raportul identifică trei grupuri de state terţe, în funcţie de gradul de pericol faţă de economia europeană. Primul grup – China; al doilea – India, Indonezia, Rusia, Turcia şi Ucraina; şi grupul al treilea – Argentina, Brazilia, Ecuadorul, Malaezia, Nigeria, Arabia Saudită şi Thailanda. Peste 80% din mărfurile confiscate în vămile europene sunt originare din China, incluzând aici Hong Kong-ul.
Cum se va acţiona ? Prin menţinerea unor clauze puternice de protecţie a drepturilor de proprietate intelectuală în toate acordurile comerciale ale Uniunii Europene. Comisia va intensifica organizarea de programe de sprijin tehnic al statelor vizate pentru accederea la tratatele internaţionale în domeniu, a seminariilor de conştientizare adresate IMM-urilor, a trainingului pentru ofiţerii vamali, judecători şi poliţie, precum şi a cursurilor speciale pentru controlul patentelor sau pentru licenţierea în domeniul plantelor protejate.
În plus, Comisia Europeană îşi va menţine contribuţia activă în domeniu la nivelul Organizaţiei Internaţionale a Comerţului, Organizaţiei Internaţionale pentru Protejarea Drepturilor de Proprietate Intelectuală şi Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.