Eforturile europene de mediere a crizei din Golf dintre SUA și Iran
Uniunea Europeană este îngrijorată de escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu, care au ca fundal disputele americano-iraniene.
Cătălin Gomboș, 16.01.2020, 10:35
Irakul a fost principala scenă a ultimului ciclu al violențelor, care a izbucnit odată cu atacarea cu rachete a unei baze în care se aflau și militari americani. Statele Unite au răspuns bombardând bazele din Irak și din Siria ale unei miliții irakiene pro-iraniene, Kata’ib Hezbollah, suspectată că ar fi lansat atacul. Membri ai miliției respective și ai altora aliate au luat cu asalt ambasada americană de la Baghdad, Washingtonul a răspuns printr-un atac, tot la Baghdad, în urma căruia a fost ucis generalul iranian Qassem Suleimani, Teheranul a căutat să îl răzbune pe general bombardând poziții americane din Irak.
Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a atras atenția că un astfel de ciclu al violențelor riscă să destabilizeze din nou Irakul, în condițiile în care acesta nu și-a revenit complet după sângerosul război cu Statul Islamic; în plus, gruparea jihadistă poate profita de instabilitate pentru a încerca o revenire. Într-un discurs susținut în plenul Parlamentului european, a deplâns și tragedia doborârii avionului ucrainean, care a avut loc la câteva ore după ce Iranul bombardase bazele americane. În sfârșit, un al treilea aspect care preocupă Bruxellesul este cel al Acordului nuclear, dat fiind că Iranul a decis să nu îi mai respecte prevederile. Puterile europene semnatare ale acordului, Franța, Germania și Marea Britanie, au anunțat deja că activează Mecanismul de Reglementare a Disputelor din Acord, iar UE le susține poziția.
Josep Borrell: Vreau să subliniez că Mecanismul de Reglementare a Disputelor este, în primul rând, un proces menit să rezolve chestiuni legate de implementarea acordului. Obiectivul Mecanismului este, așadar, acela de a găsi soluții pentru revenirea la respectarea completă a acordului. Nu este vorba despre stabilirea de sancțiuni, cum au scris unele publicații. Toate părțile care au rămas în acord au arătat foarte clar că sunt decise să îl mențină. Această poziție unitară este crucială și intenționez să lucrez din greu pentru a o păstra. Poziția noastră, a Uniunii Europene, este clară. Fără acest acord am pierde un element crucial al arhitecturii internaționale a non-proliferăriiși o contribuție importantă la securitatea regiunii.
Acordul este prioritar pentru europeni dat fiind că, în opinia lor, de respectarea acestuia depind pacea și securitatea în regiune. O soluție durabilă, însă, la criza europeană, poate fi găsită doar la nivel regional, a mai afirmat șeful diplomației europene, Josep Borrell.