Prioritățile Parlamentului European pentru 2020
2020 începe în forță pentru Parlamentul European. Agenda este extrem de încărcată, iar prima sesiune plenară din acest an are loc de luni la Strasbourg.
Mihaela Mihai, 10.01.2020, 12:51
Parlamentarii europeni se întorc așadar la muncă de luni, 13 ianuarie. Pe masa de lucru se află, între altele, adoptarea unei rezoluții cu privire la Pactul ecologic european, propus luna trecută de noul executiv comunitar condus de Ursula von der Leyen. Este vorba de o foaie de parcurs cu acțiuni menite să încurajeze utilizarea eficientă a resurselor și să pună capăt schimbărilor climatice.
Credem că nu suntem proprietarii acestei planete. Avem doar grijă de ea pentru generațiile care vin după noi. Avem datoria morală să o protejăm. Este o promisiune pe care o facem copiilor și nepoților noștri, a afirmat la prezentarea planului eurodeputata Esther De Lange.
În momentul în care va fi pus în practică, pactul va aduce schimbări în toate sectoarele economiei.
Începutul de an este dominat și de ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie. Acordul de retragere are nevoie de aprobarea legislativului britanic, dar și de cea a Parlamentului european. Și nu pare deloc o formalitate să primească girul eurodeputaților.
Am primit mesaje din partea a mii de cetățeni britanici care trăiesc în Uniunea Europeană, dar și a europenilor rezidenți în Regatul Uni. Vor să știe care va fi statutul lor, spune Guy Verhofstadt, raportor pentru Brexitului din partea Parlamentului European. Și tot el adaugă: Trebuie să rezolvăm această problemă înainte ca Acordul de retragere să primescă girul din partea noastră.
Un vot la Strasbourg pe tema acordului de retragere ar urma să aibă loc pe 29 ianuarie, dar ar putea fi organizat şi mai devreme.
Viitorul buget multianual al Uniunii va fi complex. În primul rând realizarea lui este complexă pentru că există o problemă: Brexitul va produce anumite dezechilibre. Unele țări vor fi nevoite să plătească mai mult la bugetul comun, altele au nevoie de mai mulți bani, afirmă președintele Consiliului European, Charles Michel.
Vor continua așadar în acest an și negocierile cu privire la viitorul buget multianual al Uniunii Europene pentru 2021-2027. Sunt multe lucruri de pus la punct, pentru că sunt multe neînțelegeri. Parlamentul și-ar dori, de exemplu, mai mulți bani pentru combaterea schimbărilor climatice, stimularea inovației și protejarea frontierelor.