Rolul internațional al monedei euro
Moneda euro ar putea avea un rol și mai mare în lume, care să reflecte ponderea economică și financiară a Uniunii Europene la nivel mondial.
Gabriela Mitrovici, 07.01.2020, 11:38
Moneda euro ar putea avea un rol și mai mare în lume, care să reflecte ponderea economică și financiară a Uniunii Europene la nivel mondial. Astfel, economia internațională ar putea deveni mai puțin vulnerabilă la șocuri, au subliniat liderii europeni într-o declaraţie adoptată la ultima reuniune de anul trecut a Eurogrupului.
Liderii Uniunii Europene, în formatul 27 – fără Marea Britanie, au trecut în revistă la ultimul Consiliu European din decembrie, progresele înregistrate în ceea ce privește revizuirea Tratatului privind Mecanismul european de stabilitate, instrumentul bugetar pentru convergență și competitivitate şi lucrările cu caracter tehnic referitoare la consolidarea uniunii bancare. La finalul reuniunii, au adoptat o declaraţie prin care se recomandă continuarea eforturilor de a creşte rolul şi importanţa monedei euro în lume, proporțional cu ponderea economică și financiară a Uniunii la nivel mondial.
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: Sigur că o Europă mai puternică are nevoie de o monedă euro mai puternică. Fără îndoială suntem una dintre cele mai mari trei economii globale. Suntem cea mai mare piaţă globală şi suntem primul investitor străin chiar şi în locuri care sunt incredibil de departe de noi şi totuşi încă performanţele noastre sunt sub nivelul aşteptărilor. În consecinţă rolul internaţional al monedei euro trebuie să crească şi să dobândească o importanţă mai mare, iar pentru asta trebuie să ne contiuăm treaba, pentru că nu am terminat structura. Trebuie să finalizăm uniunea pieţelor de capital. Trebuie, de asemenea, să avansăm cu uniunea bancară.
În declaraţia adoptată luna trecută la Bruxelles, liderii Uniunii recomandă continuarea efoturilor de finalizare a pachetului de reforme privind Mecanismul European de Stabilitate, ca şi a tuturor elementelor care contribuie la consolidarea suplimentară a uniunii bancare. De asemenea, instrumentul bugetar pentru convergență și competitivitate va fi inclus în consultările președintelui Consiliului European cu statele membre în contextul cadrului financiar multianual. Următoarea analiză a progreselor în aceste direcţii va fi făcută cel mai târziu în iunie.
Euro este moneda unică în 19 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că peste 340 de milioane de cetățeni europeni o folosesc în fiecare zi. Astfel, euro este a doua cea mai utilizată monedă din lume.