Reformarea politicilor europene în domeniul climatic
Uniunea Europeană caută modalităţi cât mai eficiente de tranziţie către economia neutră din punct de vedere climatic, în acord cu obiectivele Acordului de la Paris privind Schimbările Climatice.
Laurențiu Văduva, 11.12.2019, 11:28
Uniunea Europeană caută modalităţi cât mai eficiente de tranziţie către economia neutră din punct de vedere climatic, în acord cu obiectivele Acordului de la Paris privind Schimbările Climatice. Includerea economiei circulare în strategiile de mediu şi crearea de oportunităţi egale la nivelul întregii Uniuni Europene în acest proces de tranziţie constituie subiecte de dezbatere astăzi la Madrid, în marja Conferinţei ONU pe tema schimbărilor climatice.
Combinarea principiilor economiei circulare cu politicile de conservare a mediului în principalele sectoare de activitate poate avea un vast potenţial în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Cu toate acestea, cele mai multe guverne abia dacă iau în considerare această oportunitate atunci când îşi stabilesc strategiile pentru îndeplinirea obiectivului Acordului Climatic de la Paris, care prevede, în primul rând, limitarea creşterii temperaturilor la maxim două grade Celsius peste nivelul perioadei pre-industriale. Experţii au fost de acord că politicile de mediu care respectă principiile economiei circulare pot contribui nu numai la îndeplinirea acestui obiectiv major, ci şi la stimularea unui mediu inovator de afaceri şi la crearea unei economii mai sustenabile.
Prima dintre conferinţele organizate astăzi în marja Conferinţei ONU pe tema Schimbărilor Climatice de la Madrid are scopul de a arăta factorilor de decizie europeni şi naţionali modalităţile în care statele membre pot integra economia circulară în politicile lor de mediu. Vor fi prezentate exemple de bune practici şi va fi organizat un forum de dezbateri pentru a-i ajuta pe cei implicaţi să facă faţă provocărilor cu care se vor confrunta. Vor fi prezentate şi soluţiile adoptate de unele companii pentru limitarea emisiilor şi reciclare. Cum putem reuni cât mai multe sectoare sociale şi economice pentru a populariza şi aplica principiile economiei circulare ? Putem oare elabora politici care să facă economia circulară mai atractivă, atât pentru societate cât şi pentru mediul de afaceri?
Tot astăzi şi tot în organizarea Comitetului Economic şi Social European, la Madrid va avea loc un eveniment la care va fi dezbătut un aspect cu impact major: anume că nimeni nu trebuie lăsat în urmă în procesul de tranziţie către economia neutră din punct de vedere climatic. Cu alte cuvinte, o astfel de tranziţie poate fi făcută numai în cadrul unui parteneriat total cu toţi membrii societăţii, inclusiv păturile cele mai vulnerabile, autorităţile regionale şi locale, societatea civilă şi tinerii. Toate aceste aspecte vor fi discutate de reprezentanţi ai Comisiei, autorităţi locale din statele membre, ONG-uri de protecţie şi conservare a mediului, organizaţii sindicale şi companii.