UE nu e pregătită pentru introducerea de criptomonede stabile
Monedele digitale private nu ar trebui permise în Uniunea Europeană până când riscurile pe care le prezintă nu sunt clar remediate.
Gabriela Mitrovici, 10.12.2019, 11:57
Monedele digitale private nu ar trebui permise în Uniunea Europeană până când riscurile pe care le prezintă nu sunt clar remediate. Aceasta este poziţia comună a Comisiei şi Consiliului Uniunii Europene anunţată, săptămâna trecută, după o dezbatere comună pe această temă.
Reprezentanții Comisiei și Consiliului Uniunii Europene au dezbătut, într-o întâlnire comună, problema criptomonedelor stabile – stablecoins – şi au ajuns la concluzia că niciun acord global în privința acestora nu ar trebui să intre în vigoare în Uniune până când provocările și riscurile legale, de reglementare și supraveghere nu vor fi identificate și abordate în mod adecvat.
Declarația adoptată de politicienii europeni subliniază avantajele acestei tehnologii, însă atrage atenţia asupra riscurilor majore, în special în ceea ce priveşte finanțarea terorismului și spălarea de bani.
Consiliul și Comisia consideră că inovația tehnologică poate produce avantaje economice mari pentru sectorul financiar, promovând concurența și incluziunea financiară, oferind mai multe opțiuni consumatorilor, sporind eficiența și oferind economii de costuri pentru instituțiile financiare și economie în general.
În același timp, noile tehnologii vin cu provocări și riscuri legate de protecția consumatorului, confidențialitate, impozitare, securitate cibernetică, spălare de bani, finanțarea terorismului, integritatea pieței, guvernanță și securitate juridică.
Este necesară asigurarea clarității legale cu privire la criptomonedele stabile. Unele proiecte recente de dimensiune globală au furnizat informații insuficiente cu privire la cât de precis intenționează să gestioneze riscurile și să își opereze afacerea. Această lipsă de informații adecvate face foarte dificilă ajungerea la concluzii definitive cu privire la modul în care se aplică cadrul de reglementare actual al Uniunii Europene.
Abordarea provocărilor ridicate de criptomonedele stabile globale necesită un răspuns global coordonat, iar Consiliul și Comisia sunt pregătite să ia toate măsurile necesare pentru a asigura standarde adecvate de protecție a consumatorilor și condițiilor monetare și financiare ordonate.
Această declaraţie întăreşte linia dură a blocului comunitar faţă de Libra – criptomoneda pe care vrea să o introducă Facebook -, aspru criticată de autorităţile globale de reglementare din cauza posibilului impact asupra sistemului financiar.