Ziua Europeană a Întreprinderilor Economiei Sociale
Comitetul Economic şi Social European organizează astăzi la Strasbourg, în Franţa, cea de-a patra ediţie a Zilei Europene a Întreprinderilor Economiei Sociale.
Laurențiu Văduva, 27.11.2019, 10:41
Comitetul Economic şi Social European organizează astăzi la Strasbourg, în Franţa, cea de-a patra ediţie a Zilei Europene a Întreprinderilor Economiei Sociale. Evenimentul constituie o oportunitate de a analiza şi dezbate situaţia actuală a acestui tip de operatori şi de a încerca îmbunătăţirea acestui domeniu.
Spre deosebire de întreprinderile şi companiile clasice, întreprinderile sociale formează baza aşa-numitei economii sociale şi sunt dedicate mai degrabă creării unui impact social decât realizării de profituri. În Uniunea Europeană sunt aproximativ două milioane de astfel de întreprinderi, care reprezintă 10% din totalul companiilor europene. Peste 11 milioane de oameni – adică aproximativ 6% din forţa de muncă a Uniunii – lucrează în aceste întreprinderi sociale. Ele sunt prezente într-o mulţime de domenii, de la agricultură şi bănci până la ateliere pentru persoanele cu dizabilităţi. Sunt conduse pe principiile solidarităţii şi sprijinului reciproc, iar deciziile sunt luate pe baze participative. Donaţiile şi voluntariatul sunt resurse principale pentru existenţa şi dezvoltarea acestui sector.
Obiectivul principal al evenimentului de astăzi este analiza progresului făcut în construirea aşa-numitului ecosistem pentru întreprinderile din sfera economiei sociale şi stabilirea următorilor paşi pentru o mai bună cunoaştere şi extindere a acestui model de întreprindere. Concluziile evenimentului de la Strasbourg se vor regăsi într-un document de reflecţie care va fi înmânat noii Comisii Europene şi noului Parlament European.
Printre vorbitori se vor afla reprezentanţi ai secţiunii Piaţa Unică, producţie şi Consum a Comitetului European Economic şi Social, înalţi oficiali ai guvernelor Franţei şi Spaniei şi reprezentanţi ai autorităţilor oraşului şi Eurometroplolei Strasbourg.
Vor avea loc mai multe ateliere de lucru, în care va fi analizat viitorul rol al întreprinderilor sociale în economia de piaţă a Uniunii Europene, ce angajamente de sprijin pentru aceste întreprinderi ar fi de dorit din partea Uniunii şi ce rol ar urma să aibă economia socială europeană în construirea unei tranziţii ecologice în oraşe şi regiuni – iar aici, de ce este esenţială dimensiunea europeană ?
O altă întrebare la care se va încerca un răspuns este dacă întreprinderile sociale ar trebui sau nu să devină standardul în Europa ?
În cadrul Conferinţei de la Strasbourg va fi predată o Declaraţie adresată Instituţiilor europene şi va fi prezentată totodată activitatea oraşului Strasbourg, Capitala Europeană a Economiei Sociale în anul 2019.