Ajutor pentru 12 regiuni și state membre ale UE să realizeze tranziția industrială
Comisia Europeană și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a prezentat un raport privind o inițiativă lansată în 2017, pentru a ajuta 10 regiuni și două state comunitare - Lituania şi Slovenia - să realizeze tranziția industrială
Arina Petrovici-Matei, 18.11.2019, 12:33
Comisia Europeană și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a prezentat un raport privind o inițiativă lansată în 2017, pentru a ajuta 10 regiuni și două state comunitare – Lituania şi Slovenia – să realizeze tranziția industrială și să se afirme într-o economie globalizată.
Globalizarea a adus beneficii uriaşe economiilor mai puțin dezvoltate din întreaga lume, dar și numeroase oportunități pentru europeni. Însă, chiar dacă toată lumea se bucură de aceste avantaje, costurile nu sunt întotdeauna suportate în mod egal, la nivelul Uniunii Europene. În multe regiuni europene, declinul industriilor tradiționale a generat pierderi de locuri de muncă. Pentru a răspunde provocării modernizării economiei, Europa trebuie să consolideze capacitatea regiunilor sale și să le ajute să creeze valoare, prin inovare, digitalizare și dezvoltarea competențelor individuale.
O echipă de experți ai Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și ai Comisiei Europene a colaborat cu 10 regiuni și cu două state membre – Lituania şi Slovenia -, pentru a identifica obstacolele care au împiedicat crearea de locuri de muncă și creșterea economică. Obiectivul a fost consolidarea strategiilor de dezvoltare pe termen lung, sprijinindu-se pe domeniile în care ele dețin o poziție concurențială – așa-numita specializare inteligentă.
Aceste strategii vizează modernizarea economică și promovarea unei economii neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei, ţinând cont de echitatea socială.
Prosperitatea și bunăstarea Uniunii Europene încep de la nivelul regiunilor – a afirmat Johannes Hahn, comisarul responsabil pentru politica regională. La prezentarea raportului, el a precizat că, timp de doi ani, echipele de experți ai Comisiei și ai OCDE au lucrat împreună cu actorii naționali și locali pentru a-i ajuta să adere la inovare, la decarbonizare, la digitalizare și la dezvoltarea competențelor necesare pentru locurile de muncă ale viitorului. Acestea sunt punctele cardinale ale unei tranziții care oferă tuturor o șansă echitabilă – a mai spus comisarul Hahn.
Raportul prezentat la Bruxelles și recomandările sale vor contribui la pregătirea viitoarelor programe din cadrul politicii de coeziune pentru perioada 2021-2027, în cadrul cărora sunt disponibile fonduri de peste 90 de miliarde de euro pentru cercetare, inovare, digitalizare și sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii.