Şocul Brexit a întărit Uniunea Europeană, crede Ursula von der Leyen
Planurile Marii Britanii de a ieşi din spaţiul comunitar au provocat o undă de şoc în Uniunea Europeană, dar lungul proces de divorţ a avut şi o parte bună: a consolidat unitatea în rândul celorlalte 27 de state membre.
Mihaela Mihai, 15.11.2019, 12:04
Planurile Marii Britanii de a ieşi din spaţiul comunitar au provocat o undă de şoc în Uniunea Europeană, dar lungul proces de divorţ a avut şi o parte bună: a consolidat unitatea în rândul celorlalte 27 de state membre. Afirmaţia a fost făcută de preşedinta aleasă a viitoarei Comisii Europene, Ursula von der Leyen, într-un discurs rostit recent la Berlin.
Brexitul este un bun exemplu pentru modul în care Europa câștigă noi forțe în urma unei crize, spune preşedinta aleasă a viitoarei Comisii Europene, Ursula von der Leyen.
Într-un discurs despre Starea Europei susținut săptămâna trecută în capitala germană, la 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, ea a afirmat că regretă decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană. Pe de altă parte, ea crede că, oricât de paradoxal ar părea, Brexitul a scos în evidenţă valorile pe care se bazează Uniunea şi beneficiile care decurg din apartenenţa la spaţiul comunitar:
Brexitul nu a fost – așa cum mulţi au crezut -începerea unui proces de dezintegrare a Uniunii Europene. Dimpotrivă: oricât de diferite ar fi , celelalte 27 de țări membre au dat dovadă de unitate în timpul negocierilor cu Marea Britanie.
Ursula von der Leyen s-a referit în discursul său şi la Macedonia de Nord și Albania, ţări care, spune ea, au făcut eforturi semnificative pentru a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană.
În opinia ei, Blocul comunitar are datoria să încurajeze aderarea statelor din Balcanii de vest la Uniunea Europeană. Este chiar în interesul său strategic să facă acest lucru, crede ea:
Am cerut progrese din partea Albaniei și Macedoniei de Nord, iar cele două ţări au depus eforturi incredibile. Voi face tot ce îmi stă în putere pentru a aduce aproape de noi țările din Balcanii de Vest. Dacă nu o vom face noi, o vor face alții: China sau Rusia,Turcia ori Arabia Saudită.
Ursula von der Leyen a criticat astfel decizia recentă a preşedintelui Franței, Emmanuel Macron, de a-și folosi la dreptul de veto şi de a bloca începerea negocierilor de aderare cu cele două ţări.
Şi tot în acelaşi discurs, preşedinta aleasã a viitoarei Comisii Europene a descris NATO drept o instituţie ‘remarcabilã’. O replică dată aceluiaşi Emmanuel Macron, care a vorbit despre Nato ca despre o alianţă în ‘moarte cerebralã.
Ursula von der Leyen urmează să îşi înceapă oficial mandatul de şefă a executivului comunitar pe 1 decembrie.