Noi reguli pentru combaterea fraudei în tranzacţiile online şi pentru sprijinirea IMM-urilor
În curând, fraudele înregistrate legate de plata TVA-ului la nivelul Uniunii Europene, inclusiv în comerţul online, vor fi mult mai uşor de depistat.
Laurențiu Văduva, 13.11.2019, 11:58
În curând, fraudele înregistrate legate de plata TVA-ului la nivelul Uniunii Europene, inclusiv în comerţul online, vor fi mult mai uşor de depistat. O serie de acorduri adoptate recent de miniştrii europeni de finanţe simplifică legislaţia în domeniu şi conferă mai multă putere autorităţilor fiscale naţionale şi europene. Laurenţiu Văduva:
Potrivit statisticilor, sustragerea de la plata TVA-ului în Uniunea Europeană ajunge anual la aproximativ 5 miliarde de euro. Noul acord adoptat de miniştrii europeni de finanţe va oferi, în premieră, autorităţilor anti-fraudă de nivel naţional şi comunitar acces la datele deţinute de actori importanţi ai sistemelor de plată, precum marii operatori de carduri de credit şi debit, care facilitează peste 90% din achiziţiile online la nivelul Uniunii Europene. Practic, aceştia vor fi obligaţi să trimită reţelor Eurofisc datele relevante ale vânzărilor transfrontaliere. În acest mod, vor putea fi identificaţi vânzătorii online care nu îşi achită TVA-ul, indiferent dacă aceştia se află sau nu în Uniunea Europeană. În unele state membre, astfel de cooperări prevăzute în legislaţiile naţionale şi-au dovedit deja utilitatea. Noile regulamente trebuie validate de Parlamentul European şi se preconizează că vor intra în vigoare din ianuarie 2024.
Comisarul European pentru Afaceri Economice şi Financiare, Impozitare şi Vamă, Pierre Moscovici, a catalogat noua legislaţie drept o modalitate formidabilă de simplificare a sistemului comunitar de taxare a TVA-ului, de reducere a nivelului fraudelor şi totodată de sprijin pentru mediul de afaceri aflat în legalitate.
Miniştrii europeni au simplificat şi legislaţia legată de TVA-ul aplicat Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, pentru a le sprijini în activităţile trans-frontaliere. A fost stabilit pragul unic de 85.000 de euro al volumului minim de tranzacţii până la care IMM-urile vor fi scutite de plata TVA-ului, dacă fac afaceri exclusiv pe teritoriul statului lor naţional şi de 100.000 de euro pentru cele care operează şi în alte state membre. Aceste prevederi vor intra în vigoare în ianuarie 2025.
Comisia a salutat şi adoptarea unui acord politic prin care vor fi scutite de la plata TVA-ului şi a altor taxe aprovizionarea forţelor armate ale statelor membre atunci când acestea se vor deplasa pe teritoriile altor ţări ale Uniunii Europene, în cadrul aplicaţiilor sau misiunilor comune de apărare.