Franţa a blocat începerea negocierilor de aderare pentru Albania şi Macedonia de Nord
Albania şi Macedonia de Nord mai au de aşteptat pentru a intra în Uniunea Europeană. Liderii uniunii nu au reuşit să ajungă la un acord în privinţa începerii negocierilor de aderare...
Gabriela Mitrovici, 23.10.2019, 10:34
Albania şi Macedonia de Nord mai au de aşteptat pentru a intra în Uniunea Europeană. Liderii uniunii nu au reuşit să ajungă la un acord în privinţa începerii negocierilor de aderare, iar subiectul va fi discutat din nou abia la summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest de la Zagreb, din mai 2020.
Deschiderea capitolelor de negociere cu Macedonia de Nord şi Albania pentru aderarea la Uniunea Europeană a fost discutată, săptămâna trecută, de șefii de stat sau de guvern după ce miniștrii afacerilor europene reuniți la nivelul Consiliului Afaceri Generale au eșuat în a lua o decizie pe acest subiect, pentru a treia oară în ultimele șase luni, prelungind această incertitudine în urma veto-ului exercitat de Franța.
Parisul şi-a menţinut poziţia şi în reuniunea Consiliului European, cerând o reformare a procesului de aderare la Uniunea Europeană pe care-l consideră ineficient şi frustrant.
Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a refuzat să voteze pentru o lărgire a Uniunii în condiţiile în care în prezent se ajunge cu greu la consens între actualele state membre. Potrivit Franţei, Uniunea se confruntă cu prea multe provocări pentru a mai include încă două state din Balcani, regiune încă marcată de războaiele din anii ’90 şi afectată de criminalitate şi corupţie.
Blocarea începerii acestor negocieri ‘este o greşeală istorică gravă’, a acuzat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la conferinţa de presă de după încheierea Consiliului European. Preşedintele acestui for, Donald Tusk, a spus şi el că decizia reprezintă ‘o greşeală’, întrucât ‘o majoritate zdrobitoare a statelor membre susţine deschiderea acestor negocieri’.
Eşecul Uniunii Europene de a ajunge la un acord pentru începerea discuţiilor de aderare cu cele două state este cauzat de disputele din interiorul blocului şi nu este de fapt o poziţie împotriva Albaniei şi Macedoniei de Nord, consideră premierul albanez Edi Rama.
La finalul lunii mai, Comisia Europeană a recomandat lansarea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord, pe fondul rezultatelor pozitive înregistrate de cele două state din Balcanii de Vest în cadrul agendei lor de reformă. Uniunea a amânat deja de două ori acest pas. Deschiderea negocierilor de aderare necesită votul în unanimitate al statelor membre, iar Franţa, Olanda şi Danemarca s-au opus.
Tema va fi reluată în discuţie abia la summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest de la Zagreb, din mai 2020.