UE şi Turcia în contextul crizei siriene
Relațiile dintre Uniunea Europeană și Turcia trec printr-o nouă perioadă tensionată din cauza acțiunilor Ankarei în Siria, dar și în zona Mării Mediterane.
Cătălin Gomboș, 18.10.2019, 11:40
Ofensiva Turciei în nord-estul Siriei a fost criticată în mai multe capitale europene, dar și la Bruxelles. Este un al doilea dosar care complică relațiile cu Ankara în această periodă, după cel al forajelor făcute de Turcia în apropierea coastelor cipriote din Marea Mediterană, unde există zăcăminte de gaze natural; poziția UE, în acel dosar, este de susținere a revendicărilor Ciprului, care este stat membru. În ceea ce privește incursiunea din Siria, tensiunile s-au accentuat în contextul în care președitele turc, Recep Tayyip Erdogan, a amenințat că în cazul în care va mai fi criticat de Uniunea Europeană le va da drumul celor 3,6 milioane de refugiați sirieni din Turcia să plece către Europa.
Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a replicat că UE nu va permite ca refugiații să fie transformați într-un instrument pentru șantajarea sa și a calificat drept deplasate amenințările lui Erdogan. Donald Tusk a avertizat, totodată, că acțiunile Turciei pot genera o criza umanitară. Ofensiva Ankarei a dat naștere și la îngrijorări cu privire la o posibilă revigorare a Statului Islamic, după cum a afirmat șefa diplomației europene, Federica Mogherini. Aceasta a precizat și că miniștrii de externe europeni au convenit ca statele membre să renunțe la exporturile de armament către Turcia.
Federica Mogherini: Există o condamnare clară din partea Uniunii Europene a acțiunii militare a Turciei în nord-estul Siriei. Cerem o întrunire la nivel ministerial a Coaliției globale de luptă împotriva Statului Islamic întrucât credem că una dintre consecințele acestor acțiuni militare în nord-estul Siriei ar putea fi aceea că Statul Islamic poate primi o gură de oxigen în acea regiune, ceea ce ne îngrijorează enorm. Aceasta este o amenințare directă la adresa securității Uniunii Europene și nu numai, sunt amenințate în primul rând regiunea, apoi comunitatea internațională, așa că vrem ca această problemă să fie reglementată în formatul de Coaliție. Există, de asemenea, un angajament al statelor membre de a avea poziții clare și ferme cu privire la politicile lor privind exporturile de armament către Turcia. Avem o poziție comună cu privire la controlul exporturilor de armament și au fost cu toate de acord să o aplice în ceea ce privește exporturile lor către Turcia.
Franța, Germania, Olanda și Finlanda au suspendat, deja, exporturile de armament către Turcia, însă măsura este considerată a fi mai degrabă simbolică, dat fiind că acestea reprezintă doar o fracțiune din totalul schimburilor bilaterale dintre UE și Anakara.