Ursula von der Leyen – propunerea pentru functia de președinte al Comisiei Europene
Parlamentul European va decide în sesiunea din 15 iulie dacă acceptă propunerile făcute de liderii celor 28 de state membre pentru conducerea principalelor instituţii europene.
Gabriela Mitrovici, 04.07.2019, 08:24
Parlamentul European va decide în sesiunea din 15 iulie dacă acceptă propunerile făcute de liderii celor 28 de state membre pentru conducerea principalelor instituţii europene.
Liderii statelor membre ale Uniunii Europene au negociat, la Bruxelles, viitoarea echipă care să conducă principalele instituţii europene. După trei zile de discuţii aprinse, s-a renunţat la sistemul capilor de listă şi s-a ajuns la un acord asupra propunerilor pentru funcţiile esenţiale: Ursula von der Leyen, actualul ministru german al apărării, pentru preşedinţia Comisiei Europene, premierul belgian, Charles Michel, pentru preşedinţia Consiliului European, ministrul spaniol de externe, Josep Borrell, pentru şefia diplomaţiei europene, iar Christine Lagarde, actualul director al FMI, în fruntea Băncii Centrale Europene. Anunţul a fost făcut de actualul preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk:
Am convenit asupra întregului pachet înaintea primei sesiuni a Parlamentului European. Cu cinci ani în urmă am avut nevoie de trei luni pentru a lua această decizie şi tot au fost unele voci împotrivă. Acum au fost suficiente trei zile şi nimeni nu a fost împotrivă. Primul şi cel mai important lucru este că am ales două femei şi doi bărbaţi pentru cele patru poziţii principale. Un perfect echilibru de gen. Sunt foarte mulţumit de asta. Până la urmă Europa este o femeie.
Acum este rândul Parlamentului European să ia în considerare validarea Ursulei von der Leyen ca preşedinte al Comisiei. Dacă va fi aleasă va fi prima femeie care conduce Comisia Europeană. Charles Michel, cu experienţa sa de premier belgian, va fi ideal în obţinerea de consensuri şi construirea unităţii printre statele membre. Ca fost ministru de externe şi fost preşedinte al Parlamentului European, Josep Borrell va fi un reprezentat puternic şi un apărător al intereselor şi valorilor Uniunii în lume. Christine Lagarde, cu experienţa ei internaţională, fiind astăzi directorul Fondului Monetar Internaţional, va fi un preşedinte perfect pentru Banca Centrală Europeană.
Donald Tusk a mai subliniat că membrii Consiliului se aşteaptă ca viitorul preşedinte al Comisiei să asigure un echilibru geografic adecvat în echipa vicepreşedinţilor.
Jocurile nu sunt însă considerate făcute pentru că Ursula von der Leyen va trebui să primească undă verde din partea Parlamentului European, în cadrul unui vot programat peste două săptămâni. Analiştii notează că pachetul convenit s-ar putea confrunta cu o rezistenţă din partea grupurilor parlamentare nemulţumite de renunţarea la sistemul capilor de listă.
Dacă vor fi ratificaţi de Parlamentul European, cei patru noi şefi ai instituţiilor europene îşi vor prelua funcţiile în octombrie pentru un mandat de cinci ani.