Reforme în Balcanii de Vest și în Turcia: Evaluări anuale și recomandări
Comisia Europeană a recomandat, săptămâna trecută, deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord, dar şi-a exprimat regretul că Turcia se îndepărtează tot mai mult de valorile Uniunii Europene.
Gabriela Mitrovici, 04.06.2019, 11:51
Comisia Europeană a recomandat, săptămâna trecută, deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord, dar şi-a exprimat regretul că Turcia se îndepărtează tot mai mult de valorile Uniunii Europene.
Comisia Europeană recomandă începerea discuţiilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord, subliniind că ambele ţări au făcut progrese considerabile în ceea ce priveşte reformele cerute de Bruxelles. Un al treilea stat din regiune, Bosnia şi Herţegovina, trebuie să mai aştepte din cauza situaţiei politice interne, în timp ce Turcia continuă să se îndepărteze de cerinţele necesare aderării.
Acestea sunt principalele concluzii ale raportului asupra stadiului reformelor din şase ţări din Balcanii de Vest şi din Turcia prezentat săptămâna trecută, la Bruxelles, de Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, vicepreședinte al Comisiei, Federica Mogherini. Strategia Comisiei pentru Balcanii de Vest, adoptată în februarie 2018, a antrenat un angajament reînnoit din partea Uniunii și a statelor sale membre, imprimând o nouă dinamică întregii regiuni. Un an mai târziu, țările partenere au făcut progrese concrete și și-au demonstrat angajamentul față de perspectiva europeană, chiar dacă aplicarea generală a reformelor variază de la o țară la alta. Federica Mogherini:
Pe baza unei evaluări stricte şi corecte, în acest an, pentru a doua oară, Comisia recomandă deschiderea negocierilor cu Albania şi cu Macedonia. Acestea şi-ai făcut partea lor de treabă, iar acum este rândul Uniunii Europene să şi-o facă pe a ei. Odată cu recomandarea noastră, mingea este la Consiliu. În ceea ce priveşte aderarea Bosniei Herţegovina, Comisia a specificat o serie de priorităţi în domeniul democraţiei, statului de drept şi reformelor administraţiei publice, necesare pentru avansarea ţării la statutul de candidat şi deschiderea negocierilor. Guvernul turc îşi afirmă angajamentul faţă de aderarea la Uniunea Europeană, dar vedem că ţara continuă să se îndepărteze tot mai mult de Uniune. Credem că e în beneficiul tuturor, dar mai ales al cetăţenilor turci, ca această tendinţă să fie inversată urgent.
Consiliului îi revine acum sarcina de a evalua recomandările Comisiei și de a lua decizii cu privire la pașii următori.
Amintim că actuala agendă de extindere a Uniunii Europene cuprinde partenerii din Balcanii de Vest și Turcia. S-au deschis negocieri de aderare cu următoarele țări candidate: Munt enegru (în 2012), Serbia (în 2014) și Turcia (în 2005). Macedonia de Nord este țară candidată începând din 2005, iar Albania – începând din 2014. Alte două ţări sunt potenţial candidate: Bosnia și Herțegovina (care a depus cererea de aderare în februarie 2016) și Kosovo (în cazul căreia Acordul de stabilizare și de asociere a intrat în vigoare în aprilie 2016.