Donald Tusk crede că Brexitul a fost un vaccin împotriva propagandei antieuropene
Partidele eurosceptice și populiste au obținut un scor bun la recentele alegeri pentru un nou legislativ comunitar, însă mult sub nivelul aşteptărilor.
Mihaela Mihai, 03.06.2019, 13:11
Partidele eurosceptice și populiste au obținut un scor bun la recentele alegeri pentru un nou legislativ comunitar, însă mult sub nivelul aşteptărilor. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, crede că însuși Brexitul a jucat un rol important în frânarea avansului pe care îl puteau lua aceste forțe.
Brexit-ul a fost un vaccin împotriva propagandei anti-europene şi a ştirilor false, crede președintele Consiliului European, Donald Tusk. Afirmația a fost făcută la finalul primei reuniuni a liderilor din statele membre ale Uniunii după alegerile europarlamentare. A fost o reuniune neoficială dedicată analizării rezultatelor de la scrutin și începerii procesului de desemnare a viitorilor șefi ai instituții comunitare, adică ai Parlamentului, Consiliului și ai Comisiei Europene.
Iar rezultatele de la alegeri că popularii europeni au suferit pierderi, dar rămân cel mai mare grup din legislativ. Pierderi au fost și la socialișitii, dar și ei își păstrează locul al doilea. Pe plus au fost în schimb liberalii şi ecologiştii, care au reuşit să-şi sporească substanţial prezenţa în legislativ. Și deși în creștere a fost și extrema dreapta, partidele pro-europene vor deţine în viitorul plen de la Strasbourg 80 la sută din mandate.
Nu am nici o îndoială că unul dintre motivele pentru care alegătorii de pe continent au votat pentru o majoritate proeuropeană este Brexitul, a mai spus Donald Tusk, care a ținut să adauge:
Europenii au văzut ce înseamnă Brexit-ul, au tras şi concluziile. Pe măsură ce oamenii au devenit mai pro-europeni, anumite partide eurosceptice importante au abandonat sloganurile anti-europene și s-au prezentat ca fiind reformatoare ale Uniunii Europene. Iar acest lucru este un progres.
Așadar, partidele pro-europene vor fi majoritare și de acum încolo în legislativul comunitar și au anunțat deja că nu vor să renegocieze acordul de retragere a Marii Britanii din spațiul comunitar. Documentul a fost respins până acum de 3 ori în Parlamentul de la Londra.
Este și motivul pentru care, deși stabilit inițial pentru 29 martie, divorțul dintre Londra și Bruxelles a fost amânat până cel târziu pe 31 octombrie.
Guvernul de la Londra pare însă să nu găsească o cale de a-i convinge pe parlamentari să accepte documentul, iar impasul a determinat-o pe șefa executivului, Theresa May, să își anunțe demisia. De vineri, ea nu va mai conduce Partidul Conservator, iar cel care îi va lua locul va prelua și funcția de premier.
Cele mai mari șanse le are fostul ministru britanic de externe și fost primar al Londrei, Boris Johnson, adept al unui Brexit chiar și fără acord. Este însă nevoit să apară în faţa judecătorilor, fiind acuzat că a minţit publicul în campania pentru referendumul din 2016 privind ieșirea țării din Uniunea Europeană.
El a spus atunci că Marea Britanie plăteşte săptămânal către Uniune 350 de milioane de lire sterline, bani care ar putea fi folosiţi pentru sistemul naţional de sănătate.