Tinerii şi viitorul muncii
Comisia Europeană doreşte să investească mai mult în tineri şi să le ofere oportunităţi mai multe şi mai bune pentru viitor.
Gabriela Mitrovici, 29.05.2019, 15:39
Comisia Europeană doreşte să investească mai mult în tineri şi să le ofere oportunităţi mai multe şi mai bune pentru viitor. De aceea, Consiliul a adoptat o serie de concluzii privind tinerii şi viitorul muncii.
Strategia Uniunii Europene pentru tineret pentru perioada 2019-2027 recunoaște faptul că tinerii sunt arhitecți ai propriei vieți, contribuie la schimbarea pozitivă a societății și îmbogățesc ambițiile Uniunii, precum și faptul că politica de tineret poate contribui la crearea unui spațiu în care tinerii pot beneficia de oportunități și pot adera la valorile europene. Având în vedere peisajul în continuă schimbare al ocupării forței de muncă, Uniunea Europeană ar trebui să sprijine dezvoltarea personală și creșterea către autonomie a tinerilor, să consolideze reziliența acestora și să îi înzestreze cu resursele necesare pentru a participa în societate, contribuind astfel la eradicarea sărăciei în rândul tinerilor și a tuturor formelor de discriminare, precum și la promovarea incluziunii sociale.
Locuri de muncă de calitate pentru toată lumea este unul dintre dezideratele formulate de tinerii din toată Europa, spunea comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics:
Viitorul muncii este un termen generic care descrie evoluția locurilor de muncă aşa cum este afectată de anumite tendințe, a explicat ministrul român al tineretului şi sportului, Bogdan Matei, care a prezidat Consiliul Tineret în care s-au adoptat concluziile referitoare la acest subiect:
Viitorul muncii se referă la evoluţia locurilor de muncă pe termen mediu şi lung, influenţate de schimbări demografice, utilizarea sporită a tehnologiei digitale în economie, cererea de noi competenţe, schimbările aduse în economie de schimbările climatice sau de apariţia unor noi forme de muncă, introduse de exemplu de economia platformelor online. În acest context, avem nevoie de sisteme adaptabile de protecţie socială, sisteme de educaţie care susţin învăţarea pe tot parcursul vieţii şi în general de suport pentru ca tinerii să poată accesa toate oportunităţile pe care le oferă Uniunea Europeană.
Consiliul a adoptat o serie de concluzii care se concentrează asupra problemelor specifice cu care se confruntă tinerii în ceea ce privește mediul de muncă și a propus o serie de măsuri.
Au fost subliniate insecuritatea, lipsa protecției sociale și condițiile de muncă precare ca fiind principalele probleme cu care tinerii se confruntă pe piața actuală și viitoare a forței de muncă.
Pentru gestionarea acestor probleme, în concluzii sunt identificate o serie de măsuri: sisteme de securitate socială, de educație și de formare adaptabile și reactive, promovarea învățării pe tot parcursul vieții, asigurarea unei tranziții fără probleme de la școală la încadrarea în muncă și de la un loc de muncă la altul, precum și accesul egal la locuri de muncă de calitate pentru toți tinerii.