Creşterea economică se va accelera anul viitor în UE
Economia europeană își va continua dezvoltarea și în 2019, pentru al șaptelea an la rând, iar Produsul Intern Brut real va crește în toate statele membre ale Uniunii Europene - arată previziunile economice de primăvară 2019.
Arina Petrovici-Matei, 17.05.2019, 11:55
Economia europeană își va continua dezvoltarea și în 2019, pentru al șaptelea an la rând, iar Produsul Intern Brut real va crește în toate statele membre ale Uniunii Europene – arată previziunile economice de primăvară 2019, date publicităţii la Bruxelles. Deși persistă anumite incertitudini la nivel global, dinamica internă este în măsură să sprijine economia europeană.
Previziunile economice de primăvară 2019 relevă că, începând cu anul viitor, creşterea în Uniunea Europenă se va accelera. Încetinirea recentă a creșterii globale și a comerțului mondial, alături de un grad ridicat de incertitudine cu privire la politicile comerciale, influențează perspectivele de creștere a Produsului Intern Brut în 2019 și 2020. La această situație contribuie și fragilitatea persistentă a sectorului de producție, în special în țările care se confruntă cu probleme specifice în industria automobilelor.
Vicepreşedintele Valdis Dombrovskis, comisar responsabil pentru stabilitatea financiară, serviciile financiare și uniunea piețelor de capital, a explicat că economia europeană rezistă în fața unui mediu extern puțin favorabil, inclusiv a tensiunilor comerciale. Se preconizează că, în toate statele membre ale Uniunii Europene, creșterea va continua și se va accelera anul viitor, pe baza unei cereri interne solide, a unor câștiguri constante în materie de ocupare a forței de muncă și a unor costuri de finanțare reduse.
Comisarul Dombrovskis a avertizat că perspectiva nu este lipsită de riscuri. Pe plan extern, acestea includ o nouă escaladare a conflictelor comerciale și a deficiențelor de pe piețele emergente, în special China. Tot la captolul riscuri – interne, de această dată -, comisarul Dombrovskis a menţionat posibilitatea unui Brexit fără acord, incertitudinea politică și o posibilă revenire a cercului vicios datorie bancară – datorie suverană.
La rândul său, Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, a făcut o radiografie a situaţiei: Economia europeană s-a bucurat, şase ani la rând, de creştere şi rămâne pe acelaşi trend atât în acest an, cât şi anul viitor. Numărul persoanelor angajate a ajuns la un nivel-record, rata şomajului continuă să scadă, iar veniturile cresc. Şi investiţiile sunt în creştere. Deficitul bugetar în zona euro rămâne, în ansamblu, sub 1% din PIB şi ne aşteptăm ca datoria publică şi inflaţia să scadă. Creşterea mai degrabă moderată prognozată pentru acest an este generată de creşterea modestă din alte părţi ale lumii şi de încetinirea înregistrată în unele sectoare ale economiei. Incertitudinea rămâne ridicată şi există şi riscul unor obstacole în calea comerţului. Dar, în ansamblu, economia europeană este stabilă şi, aplicând politici corecte, ne putem asigura că va rămâne stabilă.
Pierre Moscovici a subliniat că, totuși, europenii trebuie să fie pregătiți să ofere mai mult sprijin economiei, la nevoie, şi să aplice reforme care să stimuleze creșterea economică. Mai presus de toate – a avertizat comisarul -, nu trebuie să înclinăm balanța către protecționism, care nu poate decât să exacerbeze tensiunile sociale și economice existente în societățile noastre.