Tusk: Mai sunt doar 20 – 30% şanse ca Marea Britanie să rămână în UE
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, consideră că şansele ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană sunt în momentul de față de 20-30 la sută.
Mihaela Mihai, 14.05.2019, 12:19
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, consideră că şansele ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană sunt în momentul de față de 20-30 la sută. În opinia sa, ar fi nevoie de un nou referendum pentru a putea lămuri problemele apărute în procesul de separare.
Vorbesc în numele guvernului și cu acordul premierului Harold Wilson. Vă cerem să faceți două lucruri: înainte de toate să mergeți la vot la referendumul pentru apartenența la Comunitatea Economică Europeană, iar în doilea rând, guvernul vă îndeamnă să votați DA. Cât se poate de clar DA!
Sunt cuvintele rostite de parlamentarul laburist, James Callaghan, în timpul campaniei care a precedat referendumul din 4 iunie 1975. Britanicii au fost chemați atunci să se pronunțe prin vot dacă sunt de acord ca țara lor să facă parte din Comunitatea Economică Europeană la doi ani de când Regatul Unit intrase oficial în organizație. Iar calitatea de membru a fost validată de 67 la sută din cei care au mers la urne.
Anii au trecut, iar Comunitatea Economică Europeană a devenit Uniunea Europeană. În 2016, britanicii au fost chemați din nou la vot, și tot în luna iunie, dar pe data de 23, să spună dacă vor să mai facă parte din spațiul comunitar. În plin avânt al euroscepticilor, ei au ales de data această să iasă din Uniune cu o majoritate de 51.9 la sută din voturi. Au fost așadar două consultări organizate în Marea Britanie pe tema apartenenței la construcția comunitară, iar într-un interviu acordat zilele trecute cotidianului polonez Gazeta Wyborcza, președintele Consiliului European, Donald Tusk, spune că și-ar dori un nou referendum. Argumentul său este simplu: dacă în 2016 a fost posibilă schimbarea deciziei luate în 1975, atunci ar trebui să fie posibilă organizarea unui nou referendum privind Brexitul.
Donald Tusk şi-a exprimat, de altfel, de mai multe ori dezamăgirea faţă de rezultatul consultării de acum trei ani și față de problemele apărute în procesul de separare: M-am întrebat cum arată acel loc special din iad pentru cei care au promovat Brexit-ul, fără să aibă măcar schiţa unui plan pentru realizarea lui în siguranţă.
În opinia lui Donald Tusk, adevărata dezbatere asupra consecinţelor Brexitului nu a început înaintea sau în timpul campaniei pentru referendumul din 2016, ci… după vot.
Astăzi rezultatele probabil ar arăta diferit”, este de părere Donald Tusk. Stabilit inițial pentru 29 martie, divorțul dintre Londra și Bruxelles a fost amânat până cel târziu pe 31 octombrie. Până la finalul acestei perioade, Regatul Unit va avea posibilitatea de a revoca articolul 50 care face posibilă ieșirea unei țări din Uniunea Europeană ) și de a renunța cu totul la Brexit. Această prelungire este pe atât de flexibilă pe cât mă așteptam și ceva mai scurtă decât anticipasem. Este totuși suficientă pentru a găsi cea mai bună soluție posibilă, a afirmat Donald Tusk.
Marea Britanie este însă în continuare în căutarea un compromis care să permită ratificarea în Parlament a Acordului de retragere din spațiul comunitar. Iar până când se va produce divorțul, Regatul Unit va participa la alegerile pentru Parlamentul Europena. Scrutinul este stabilit pentru 23 mai în această țară.