Comisia Europeană va continua să monitorizeze cu atenţie situaţia din sistemul bancar elen
Comisia Europeană va continua să monitorizeze cu atenţie situaţia din sistemul bancar al Greciei, afectat de un nivel ridicat al creditelor neperformante.
Mihaela Mihai, 15.04.2019, 12:38
Comisia Europeană va continua să monitorizeze cu atenţie situaţia din sistemul bancar al Greciei, afectat de un nivel ridicat al creditelor neperformante. Anunțul a fost făcut de vicepreședintele executivului comunitar, Valdis Dombrovskis, la mai bine de 7 luni de când Grecia a ieșit de sub tutela creditorilor internaționali.
Criza elenă se încheie. Am ajuns în sfârșit la capătul unui drum lung și dificil. Sunt cuvintele cu care comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, Pierre Moscovici, anunța în vara anului trecut sfârșitul programului de asistență financiară pentru Grecia, după 8 ani în care care statul elen a fost sub atenta supraveghere a creditorilor externi.
Și tot Pierre Moscovici a ținut să adauge: Este un moment istoric pentru Grecia mai ales, pentru că au fost opt ani de eforturi și sacrificii care se încheie. Dar și pentru zona euro este un moment important pentru că încheierea programului pune capăt în mod simbolic unei crize existențiale pentru moneda unică europeană a cărei integritate a fost amenințată. A fost însă o criză căreia i-a supraviețuit.
În toată această perioadă, Grecia a beneficiat de peste 273 de miliarde de euro. În schimbul ajutorului a trebuit să pună în practică numeroase reforme, adesea dureroase, să reducă, printre altele, pensiile și salariile din sectorul public.Au trecut mai bine de 7 luni de când a ieșit de sub tutela creditorilor internaționali, iar Grecia urmează să înregistreze în acest an o creştere economică de 2,2 la sută şi de 2,3 la sută în 2020. Și 2018 a fost un an bun în multe sectoare ale economiei. Turismul și-a revenit, iar şomajul a început să se reducă.
Am văzut progrese semnificative. Vom continua însă să monitorizăm situația din sistemul bancar elen, unde nivelul creditelor neperformante este de peste 10 ori mai mare decât media europeană. Este nevoie așadar de multă muncă pentru a îmbunătăți nivelul de colectare a datoriilor și de o mare disciplină, atrage atenția vicepreşedintele Comisiei Europene,.
Potrivit celor mai recente cifre, băncile greceşti au cea mai ridicată pondere a creditelor neperformante din zona euro, 44,8 la sută din totalul împrumuturilor acordate, mult mai mare decât în Italia, unde ponderea creditelor neperformante este de 9,7 la sută.
Cu toate acestea, reunite recent la București, miniştrii de finanţe din zona euro au anunţat acordarea unei tranşe de aproape un miliard de euro Greciei. Pentru a primi banii, Guvernul de la Atena trebuie să respecte însă mai multe condiţii, printre care o nouă legislaţie privind creditele neperformante. Grantul face parte dintr-un pachet de 4,8 miliarde de euro, pe care creditorii au acceptat să îl acorde Greciei ca parte a programului post-salvare şi care să îi permită să continue reformele.