Comisia Europeană recomandă o abordare comună la nivelul UE în privința securității rețelelor 5G
Comisia Europeană recomandă o serie de etape și măsuri operaționale menite să asigure un nivel ridicat de securitate cibernetică a rețelelor 5G în întreaga Uniune.
Arina Petrovici-Matei, 03.04.2019, 11:09
Comisia Europeană recomandă o serie de etape și măsuri operaționale menite să asigure un nivel ridicat de securitate cibernetică a rețelelor 5G în întreaga Uniune. Recomandarea vine după ce, la începutul lunii, Parlamentul European a dat o rezoluţie referitoare la amenințările la adresa securității în legătură cu prezența tehnologică în creștere a Chinei în blocul comunitar.
Rețelele de a cincea generație (5G) vor forma viitoarea structură fundamentală a societăților și a economiilor noastre, conectând miliarde de obiecte și de sisteme, inclusiv în sectoare critice – cel energetic, al transporturilor, al serviciilor bancare și al sănătății, dar și sisteme de control industrial care conțin informații sensibile și care sprijină sistemele de siguranță. Procesele democratice, cum ar fi alegerile, se bazează din ce în ce mai mult pe infrastructuri digitale și rețele 5G. Apare, astfel, necesitatea de a trata toate vulnerabilitățile, iar recomandările Comisiei înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din luna mai sunt cu atât mai pertinente.
Recomandările reprezintă o combinație de instrumente legislative și de politică menite să protejeze economiile, societățile și sistemele democratice comunitare. Având în vedere că veniturile la nivel mondial generate de rețelele 5G sunt estimate la 225 de miliarde de euro în 2025, tehnologia 5G reprezintă un atu esențial pentru ca Europa să concureze pe piața mondială, iar securitatea sa cibernetică este crucială pentru asigurarea autonomiei strategice a Uniunii.
Vicepreședintele Andrus Ansip, responsabil cu Piața Unică Digitală, a subliniat că este vital ca infrastructurile 5G din Uniunea Europeană să fie complet protejate împotriva vulnerabilităților tehnice sau juridice:
Trebuie să protejăm viaţa privată a tuturor, secretul afacerilor noastre, trebuie să protejăm toate aspectele vieţii nostre odată ce vom fi conectaţi prin reţelele 5G. Ei bine, avem acum câteva preocupări specifice legate de unii producători. Toată lumea ştie că mă refer la gigantul chinezesc Huawei. Pentru că, după cum ştim cu toţii, în 2017, China a lansat un nou document privind informaţiile, conform căruia toţi producătorii – fie ei de software sau de hardware – trebuie să colaboreze cu serviciile secrete chineze. Ar trebui să fim îngrijoraţi de acest lucru sau nu? Eu cred că ar trebui!
Iar comisarul Julian King, responsabil de Uniunea Securității, a adăugat:
Vorbim aici despre infrastructura digitală crucială pentru Europa şi despre faptul că deciziile luate la nivel naţional de un stat membru sau de altul au implicaţii la nivelul întregii Europe. De aceea, propunem un proiect comun. El este urgent, este în derulare, deciziile se iau acum şi în anul următor şi au în vedere sporirea securităţii cibernetice şi, în special, reţelele 5G.