Prima reuniune a miniștrilor și secretarilor de stat europeni, despre politicile pentru diaspora
Politicile pentru diaspora au fost aduse în prim plan de România, ca preşedinte al Consiliului Uniunii Europene, prin organizarea, în premieră, a unei reuniuni speciale a miniştrilor şi secretarilor de stat europeni responsabili de resort.
Gabriela Mitrovici, 02.04.2019, 12:26
Politicile pentru diaspora au fost aduse în prim plan de România, ca preşedinte al Consiliului Uniunii Europene, prin organizarea, în premieră, a unei reuniuni speciale a miniştrilor şi secretarilor de stat europeni responsabili de resort. Integrarea în comunităţile locale, libera circulaţie şi strategiile de reîntoarcere în ţările de origine au fost principalele teme abordate.
Politicile pentru diaspora, schimbul de bune practici și creșterea gradului de coeziune a politicilor privind țările cu diaspora numeroasă au fost temele abordate la reuniunea informală la nivel ministerial organizată, la Bucureşti, de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene. Aceasta a fost prima întâlnire de acest fel organizată de o ţară care deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.
Participanţi din 17 state au felicitat România pentru includerea subiectului diasporei pe agenda dezbaterilor la nivel european și și-au exprimat speranța că subiectul va fi continuat și de următoarele Președinții.
Dezbaterile au vizat modalitățile prin care țările europene au reușit să stabilească relații de colaborare economică și culturală cu diaspora precum și inițiativele de susținere a dezvoltării lingvistice și culturale a acesteia și au prilejuit un schimb de bune practici la nivel european în vederea creșterii gradul de coeziune a politicilor privind țările cu diaspora numeroasă. S-a discutat, de asemenea, despre libera circulaţie a forţei de muncă, migraţie, integrare şi trafic de persoane. Totodată au fost prezentate și dezbătute diversele strategii naționale privind diaspora, ca şi strategii de sprijinire a procesului de reîntoarcere în ţările de origine.
Ministrul Natalia Intotero a reiterat caracterul de pionierat al evenimentului la nivel european, precum și necesitatea ca diaspora să constituie o temă pe agenda europeană.
Am avut discuţii legate de schimbul de bune practici, de proiecte, prin intermediul cărora să reuşim în continuare să susţinem menţinerea identităţii naţionale din partea fiecărui stat pentru diaspora sa, pretutindeni în lume, dar în egală măsură şi schimburi culturale între toate statele membre ale Uniunii Europene, să încercăm să implicăm mai mult diaspora tuturor ţărilor în promovarea şi susţinerea valorilor europene. Am observat un interes din partea marii majorităţi a statelor membre pentru a dezvolta politici, programe prin intermediul cărora să se încerce susţinerea reîntoarcerii acasă pentru cei care îşi doresc.
În prezent circa 10 milioane de români trăiesc şi muncesc în alte state membre ale Uniunii Europene. Italia şi Spania au cele mai mari comunităţi de români, iar între alte ţări preferate sunt Germania, Marea Britanie, Austria, Franţa, Belgia sau ţările nordice.