Parlamentul european adoptă legea securității cibernetice
Uniunea Europeană va avea în curând o lege a securității cibernetice. Potrivit legislativului comunitar, noile reglementări vor asigura o mai bună protecție a consumatorilor odată cu instalarea noilor rețele de telefonie mobilă 5G.
Mihaela Mihai, 18.03.2019, 11:54
Uniunea Europeană va avea în curând o lege a securității cibernetice. Potrivit legislativului comunitar, noile reglementări vor asigura o mai bună protecție a consumatorilor odată cu instalarea noilor rețele de telefonie mobilă 5G.
Legea securității cibernetice a fost adoptată săptămâna trecută de Parlamentul european cu 586 voturi pentru, 44 împotrivă și 36 de abțineri. Legea instituie, în premieră, o schemă de certificate la nivel european menită să asigure că produsele, procesele și serviciile vândute în întreaga Uniune îndeplinesc standardele de securitate cibernetică.
Noile reguli consolidează structurile europene de securitate cibernetică și ne permit să ne îmbunătățim răspunsul colectiv și coordonat în fața atacurilor cibernetice ca parte a eforturilor noastre de a crea o piață unică digital, a afirmat vicepreședintele Comisiei Europene, Andrus Ansip, prezent la dezbaterile din parlament care au precedat adoptarea legii.
Suntem încă vulnerabili în fața atacurilor cibernetice care pot duce la scurgeri de informații și la probleme astăzi încă de rezolvat. Mâine putem asista însă la consecințe serioase asupra sistemului de sănătate, asupra securității sau a siguranței la frontier, a atras atenția în timpul acelorași dezbateri europarlamentarul ceh, Pavel Telička.
Trebuie să consolidăm securitatea cibernetică europeană, a fost răspunsul lui Andrus Anspis. Și tot el a adăugat: Este însă nevoie de o muncă bine coordonată, atât la nivel național, cât și european, de efortul combinat al sectorului public și al celui privat. Numai așa putem înregistra progrese.
Propusă încă de acum doi ani ca parte a unui set amplu de măsuri pentru a face față atacurilor de pe internet, legea prevede totodată acordarea unui mandat permanentpentru Agenția europeană pentru Securitate Cibernetică, ENISA, și alocarea de resurse suplimentare pentru a-i permite să își îndeplinească obiectivele.
În paralel cu legea securității cibernetice, legislativul comunitar a votat o rezoluție care îndeamnă la acțiune la nivel european asupra amenințărilor de securitate legate de prezența tehnologică crescută a Chinei în țările membre ale Uniunii. Momentul nu este ales întâmplător. În curând vor fi lansate licitații pentru noile rețele de telefonie mobilă 5G, iar parlamentarii europeni s-au arătat îngrijorați de recentele acuzații potrivit cărora aceste echipamente ar permite fabricanților chinezi și autorităților accesul neautorizat la date cu caracter personal și telecomunicații din interiorul Uniunii.
De unde apar însă aceste îngrijorări? Ca urmare a unor reglementări din legea securității naționale din China, care obligă toate companiile să coopereze cu statul chiar și din străinătate.
Întorcându-ne la legea securității cibernetice, trebuie spus că este nevoie acum de aprobarea oficială a Consiliului Uniunii Europene, adică a responsabililor din statele membre. Noile reguli vor intra în vigoare la 20 de zile după publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii.