Semestrul european – pachetul de iarnă
Comisia Europeană a dat publicităţii evaluarea sa anuală a situației economice și sociale din statele membre.
Arina Petrovici-Matei, 04.03.2019, 11:50
Comisia Europeană a dat publicităţii evaluarea sa anuală a situației economice și sociale din statele membre. Bruxelles-ul subliniază necesitatea de a promova investițiile, de a urma politici fiscal-bugetare responsabile și de a pune în aplicare reforme bine concepute. Provocările variază semnificativ de la o țară la alta și necesită măsuri adecvate și hotărâte.
Această analiză a provocărilor specifice fiecărei țări se înscrie în contextul unei economii europene care, în 2019, ar urma să crească pentru al șaptelea an consecutiv, dar într-un ritm mai temperat. Finanțele publice s-au îmbunătățit sub toate aspectele, deși unele țări se confruntă în continuare cu niveluri ridicate ale datoriei. Cu toate acestea, există în continuare provocări: nivelurile de productivitate rămân scăzute, îmbătrânirea populației se intensifică, iar schimbările tehnologice rapide au un impact semnificativ asupra piețelor forței de muncă. În unele state membre, veniturile reale ale gospodăriilor rămân sub nivelurile din perioada anterioară crizei financiare din 2008. Șomajul în rândul tinerilor s-a redus în mod semnificativ, dar este în continuare inacceptabil de ridicat în unele state membre.
Într-o perioadă de incertitudine mondială accentuată, este esențial ca statele membre ale Uniunii Europene să își intensifice măsurile menite să stimuleze productivitatea, să îmbunătățească rezistenţa economiilor lor și să se asigure că toți cetățenii beneficiază de creșterea economică – afirmă Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă:
Întâi de toate, economia noastră este, per ansamblu, sănătoasă, iar dezechilibrele ei se pot corija. Ne aflăm într-o fază de încetinire, însă trebuie să ţinem la un nivel ridicat economia Uniunii Europene şi zona euro – ele nu au stat niciodată mai bine după criza financiară. Rata de ocupare a forței de muncă a crescut până la un nivel record, iar rata șomajului a înregistrat un minim istoric de la criza financiară încoace şi continuă să scadă în toate statele membre, cu unele excepţii. În ce priveşte deficitele bugetare, ele s-au redus masiv, investiţiile publice şi private au crescut, iar băncile sunt mult mai robuste decât înainte de 2008 – a explicat Pierre Moscovici în prezentarea sa.
Ca element de noutate al pachetului prezentat la Bruxelles, Comisia lansează o discuție privind provocările și prioritățile în materie de investiții în statele membre și prezintă primele idei cu privire la modul în care fondurile Uniunii Europene, în special fondurile politicii de coeziune, pot fi de ajutor în viitoarea perioadă de programare 2021-2027. Acest element de noutate va contribui şi la asigurarea unei coerențe sporite între coordonarea politicilor economice și utilizarea fondurilor Uniunii, care reprezintă o parte semnificativă a investițiilor publice în mai multe state membre.