Comisia majorează sprijinul național acordat fermierilor până la 25.000 de euro
Comisia Europeană majorează sprijinul financiar acordat fermierilor din statele membre ale Uniunii. Este vorba despre ajutoarele de stat în sectorul agricol, aşa-numitele ajutoare de minimis.
Mihaela Mihai, 26.02.2019, 12:38
Practic, Comisia Europeană majorează, printr-o serie de modificări aduse normelor în vigoare, cuantumul maxim pe care autoritățile din statele membre îl pot utiliza pentru a-i pe sprijini pe fermieri fără a fi necesară aprobarea prealabilă a Bruxelles-ului. Astfel, cuantumul maxim al ajutoarelor care poate fi distribuit unei ferme pe o perioadă de trei ani va creşte de la 15 mii la 20 de mii de euro. Pentru a nu pune în pericol concurenţa, esențială într-o economie de piață, fiecare ţară dispune de un cuantum naţional maxim pe care nu îl poate depăşi și care este stabilit la 1,25 la sută din producţia agricolă anuală a ţării pe aceeaşi perioadă de trei ani. Dacă o ţară nu cheltuieşte mai mult de 50 la sută din pachetul naţional total destinat ajutoarelor pentru un anumit sector agricol, poate majora şi mai mult ajutoarele de minimis pe fermă, până la 25 de mii euro, iar plafonul naţional la 1,5 la sută din producţia anuală. Va fi nevoie însă de crearea unor registre centrale obligatorii la nivel naţional pentru a putea ține o evidenţă a ajutoarelor acordate.
Comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan, crede că prin majorarea cuantumului maxim al ajutoarelor acordate fermierilor, autorităţile naţionale vor dispune de o mai mare flexibilitate şi vor putea reacţiona mai rapid şi mai eficient pentru a-i sprijini pe fermierii vulnerabili. Plafoanele majorate intră în vigoare pe 14 martie şi se pot aplica retroactiv pentru ajutoarele care îndeplinesc toate condiţiile. Trebuie spus că modificările apar într-un moment în care se poartă negocieri legate de viitorul buget multianual al Uniunii pentru perioada 2021 – 2027. Pentru politica agricolă comună, Comisia Europeană propune în viitorul cadru financiar fonduri de 365 miliarde de euro. La un calcul simplu, vor fi cu peste 5 la sută mai puțini bani pentru agricultură.
Phil Hogan atrage însă atenția asupra contextului în care se poartă negocierile: Considerați că orice reducere a bugetului pentru Politica Agricolă Comună este inacceptabilă. Propunerile sunt făcute însă într-un context financiar deosebit, având în vedere că vom pierde după Brexit un contributor important la bugetul Uniunii. Există de asemenea și alte provocări legate de securitate și migrație. De aceea cred că propunerea Comisiei Europene este rezonabilă și că bugetul destinat agriculturii rămâne solid. Vorbim de 365 de miliarde de euro, iar acest lucru înseamnă că dintr-un euro pe care îl primește acum un fermier, în actualul cadru financiar 2014 – 2020, vom putea păstra, până în 2027, 96 de cenți.
Vor fi, așadar, mai puțini bani, dar comisarul european pentru agricultură promite mai multă flexibilitate în acordarea fondurilor. Statele membre vor fi responsabile pentru alegerea modului și a domeniilor în care să vor să investească banii care le revin, ținând însă cont de strategia stabilită la nivel european. Totodată, ar urma să crească fondurile alocate fermelor mici și mijlocii.