Noua listă a UE cu țări terțe cu risc sporit în domeniul spălării banilor și finanțării terorismului
Comisia Europeană a adoptat noua listă de țări terțe cu regimuri deficitare de combatere a spălării banilor și finanțării terorismului.
Gabriela Mitrovici, 21.02.2019, 12:21
Comisia Europeană a adoptat noua listă de țări terțe cu regimuri deficitare de combatere a spălării banilor și finanțării terorismului.
Comisia Europeană a extins numărul țărilor terțe considerate deficitare în domeniul combaterii spălării banilor și finanțării terorismului. Forul comunitar a ajuns la concluzia că 23 de țări au deficiențe strategice în aceste regimuri. Este vorba despre 12 state aflate pe lista Grupului de Acțiune Financiară Internațională, la care se adaugă alte 11 jurisdicții. Unele dintre țările introduse pe noua listă se aflau și pe cea anterioară, care cuprindea 16 state.
Scopul acestei liste este de a proteja sistemul financiar al Uniunii Europene prin mai buna prevenire a riscurilor de spălare a banilor și de finanțare a terorismului. Ca urmare a includerii pe listă, băncile și alte entități supuse normelor comunitare de combatere a spălării banilor vor trebui să aplice controale mai aprofundate în cazul operațiunilor financiare în care sunt implicați clienți și instituții financiare din aceste țări terțe cu grad înalt de risc, pentru mai buna identificare a fluxurilor financiare suspecte. Lista a fost întocmită după o analiză aprofundată, pe baza unei noi metodologii care reflectă criteriile mai stricte prevăzute de cea de a 5-a Directivă privind combaterea spălării banilor, în vigoare din iulie 2018.
Věra Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen: Avem reguli foarte stricte. Avem legislaţia privind combaterea spălării banilor care prevede reguli stricte foarte precise care trebuie să fie aplicate de fiecare stat membru. Avem sisteme care includ sectorul bancar, alte structuri obligate să le respecte, cum sunt agenţiile imobiliare, avocaţii, notarii. Am inclus, de asemenea, moneda digitală bitcoin în legislaţia privind combaterea spălării banilor. Şi toate aceste entităţi au obligaţia de a-şi intensifica eforturile atunci când apar tranzacţii suspecte sau când e vorba despre tranzacţii care pleacă spre sau vin dintr-una dintre aceste ţări terţe cu risc ridicat.
În cazul unei suspiciuni, ei au obligaţia de a anunţa fie Unitatea de Informaţii Financiare din statul membru, fie direct poliţia.Comisia a adoptat lista sub forma unui regulament delegat. Acesta va fi înaintat spre aprobare Parlamentului European și Consiliului, apoi va fi publicat în Jurnalul Oficial și va intra în vigoare în 20 de zile.Ulterior, Comisia va urmări progresele înregistrate de țările incluse pe listă, va continua monitorizarea țărilor examinate și va începe evaluarea altor țări, actualizând lista în consecință.