Comisia Europeană se pregăteşte pentru un Brexit fără acord
Mai sunt 50 de zile până când Marea Britanie urmează să iasă din Uniunea Europeană, iar perspectiva unui Brexit fără acord prinde tot mai mult contur.
Mihaela Mihai, 07.02.2019, 12:05
Mai sunt 50 de zile până când Marea Britanie urmează să iasă din Uniunea Europeană, iar perspectiva unui Brexit fără acord prinde tot mai mult contur. Într-o situație incertă ar urma să se afle tinerii aflați la studii prin programul Erasmus plus sau cei care muncesc pe teritoriul britanic.
Mai este așadar foarte puțin timp până când ar urma să fie oficializat divorțul dintre Regatul Unit şi Uniunea Europeană, însă nu este clar nici până acum cum va avea loc această despărțire. Acordul de retragere, negociat cu mari dificultăți de Londra și Bruxelles și care ar fi reglementat modul în care, să zicem, s-ar fi făcut partajul, a fost respins la începutul anului de Parlamentul Britanic. Confruntată cu numeroase critici, inclusiv din partea colegilor săi din Partidul Conservator, șefa executivului de la Londra, Theresa May, a propus o renegociere a înțelegerii. Oferta este însă respinsă de oficialii europeni. Acordul de retragere nu va fi renegociat, a fost mesajul transmis în limba engleză de președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, în timpul unei intervenții avute săptămâna trecută în plenul legislativului comunitar. O retragere fără acord, înseamnă că nu ar mai exista perioada de tranziție de un an și 9 luni, iar din 30 martie, din a doua zi de după divorț, dreptul european ar înceta să se mai aplice și în Marea Britanie. Continuându-și intervenția în limba franceză, șeful executivului comunitar a cerut apoi statelor membre să-și intensifice pregătirile pentru un Brexit fără acord:
Jean-Claude Juncker: Trebuie să ne pregătim în continuare pentru orice fel de scenariu, inclusiv pentru cel mai rău. În ultimele săptămâni, în strânsă cooperare cu Parlamentul, noi, cei de la Comisia Europeană, am accelerat pregăturile. Am trimis câte o echipă în fiecare capital pentru a ajuta statele membre să fie pregătite . Am publicat în aceste zile 88 de notificări cu privire la consecințele Brexit-ului în diferite domenii, dar și 18 propuneri sau acte legislative. Cele mai recente propuneri se referă la programul Erasmus plus, securitatea socială și bugetul Uniunii Europene.
În privința programului Erasmus plus, care le permite europenilor să studieze, să se instruiască sau să facă muncă voluntară în străinătate timp de un an, executivul comunitar a decis să le ofere tuturor participanților posibilitatea de a-și finaliza studiile și după Brexit şi de a-și primi bursele cuvenite. Miza e destul de importantă. În urmă cu doi ani, Marea Britanie a fost cea mai populară destinaţie pentru studenţii europeni, și potrivit unor calcule, după Brexit, pe teritoriul Marii Britanii se vor afla aproape 14 mii de tineri europeni. În același timp, 7 mii de tineri britanici se vor afla la cea dată pe teritoriul Uniunii. Comisia Europeană nu îi uită nici pe cei care au plecat la muncă în Marea Britanie și a decis ca la calculul pensiilor sau al altor forme de asigurări sociale să fie luate în continuare în considerare perioadele de asigurare, de încadrare în muncă (independentă) sau de rezidență în Regatul Unit. Propunerile trebuie să treacă acum de Parlamentul European şi de Consiliul Uniunii Europene.