Negocieri în cadrul OMC privind comerțul electronic
Uniunea Europeană și alți 48 de membri ai Organizației Mondiale a Comerțului au decis, recent, să deschidă negocierile pentru instituirea unor norme globale privind comerțul electronic.
Arina Petrovici-Matei, 31.01.2019, 12:52
Uniunea Europeană și alți 48 de membri ai Organizației Mondiale a Comerțului au decis, recent, să deschidă negocierile pentru instituirea unor norme globale privind comerțul electronic.
Ultimele două decenii au cunoscut o creștere exponențială a comerțului electronic național și transfrontalier. În pofida acestei creșteri rapide a tranzacțiilor electronice, în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului nu există norme multilaterale specifice care să reglementeze acest tip de comerț. În schimb, întreprinderile și consumatorii trebuie să se bazeze pe un set de reguli eterogene, recunoscute de anumite țări prin acorduri comerciale bilaterale sau regionale.
Comisarul pentru comerț, Cecilia Malmström, a salutat decizia celor 76 de ţări – Uniunea Europeană și alți 48 de membri ai OMC, de a deschide negocierile pentru instituirea unor norme globale privind comerțul electronic. Negocierile ar trebui să conducă la un cadru juridic multilateral, pe care să se poată baza atât consumatorii, cât și întreprinderile, în special cele mici, pentru a facilita cumpărarea, vânzarea și desfășurarea de activități comerciale online – a apreciat Daniel Rosario, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene: Ceea ce dorim să evidenţiem este importanţa nivelului acestor iniţiative, lansate de un număr absolut semnificativ de ţări, în contextul în care există atât de multe întrebări vizând viitorul şi reformarea OMC. Aşadar, următorii paşi vor fi de a impulsiona acest proces. Cred că acest lucru urmează să fie stabilit la nivel pragmatic şi mă refer la felul în care vor fi conduse mai departe, din punct de vedere practic, aceste negocieri – a spus Daniel Rosario.
Lansarea acestor negocieri dovedește că OMC rămâne în continuare centrul de elaborare a normelor internaționale și continuă să fie o platformă în cadrul căreia grupurile de țări interesate sunt de acord să colaboreze pentru a dezvolta noi reglementări într-un mod deschis și favorabil. Procesul de negociere, planificat să înceapă în martie, este deschis și altor membri ai OMC care ar dori să se alăture. Se aşteptă ca noile norme să aibă ca rezultat, de pildă, ameliorarea încrederii consumatorilor în mediul online și combaterea spam-urilor, limitarea barierelor care stau în calea vânzărilor transfrontaliere, garantarea valabilității contractelor electronice și a semnăturilor electronice, interzicerea permanentă a taxelor vamale pentru transmisiile electronice, dar şi punerea în discuţie a cerințelor de localizare forțată a datelor și a divulgării forțate a codului sursă.