Relaţia UE-Ucraina
Uniunea Europeană condamnă acţiunile militare agresive de anul trecut ale Rusiei faţă de Ucraina în strâmtoarea Kerci din Marea Azov.
Gabriela Mitrovici, 09.01.2019, 09:29
Uniunea Europeană condamnă acţiunile militare agresive de anul trecut ale Rusiei faţă de Ucraina în strâmtoarea Kerci din Marea Azov. Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a reamintit şi că Uniunea nu recunoaşte anexarea ilegală a Crimeei şi a Sevastopolului de către Rusia.
Consiliul de asociere Uniunea Europeană-Ucraina a analizat, la sfârşitul lui decembrie, stadiul relațiilor bilaterale și a evaluat progresele înregistrate în punerea în aplicare a Acordului de asociere dintre cele două părţi.
Reuniunea a avut loc în contextul escaladării situaţiei în zona strâmtorii Kerci, a spus Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate.
Uniunea a avut o poziție unită și fermă în privința faptului că nu există nici o justificare pentru utilizarea forței militare de către Rusia împotriva navelor ucrainiene şi că toţi marinarii ucrainiene trebuie să fie eliberaţi, ca şi vasele sechestrate. Trecerea liberă şi sigură prin strâmtoarea Kerci trebuie garantată, aşa cum prevede legislaţia internaţională. În ceea ce ne priveşte, încercăm să găsim metode prin care putem ajuta şi mai mult regiunile ucrainiene afectate de escaladarea situaţiei din Marea Azov, inclusiv prin programul de 500 de milioane de euro lansat de curând pentru estul Ucrainei, ca şi prin alte iniţiative realizate tot în cooperare cu Banca Europeană pentru Investiţii. Subliniez că Uniunea Europeană continuă să sprijine sută la sută independenţa Ucrainei, suveranitatea şi integritatea sa teritorială, între graniţele recunoscute internaţional. Este necesară, de asemenea, completa implementare a acordurilor de la Minsk. Vom continua şi să oferim ajutoare umanitare pentru a ajuta populaţia civilă din estul Ucrainei. Şi vreau să subliniez din nou că nu vom recunoaște anexarea ilegală a Crimeei și a Sevastopolului de către Rusia și am condamnat procesul de militarizare în curs de desfășurare în peninsula Crimeea. Continuăm să cerem eliberarea tuturor cetăţenilor reţinuţi ilegal în Peninsula Crimeea sau în Rusia. Uniunea Europeană este alături de poporul ucrainean și va continua să facă acest lucru.
La 25 noiembrie, Garda de Coastă rusă a sechestrat 3 nave ucrainene, cu tot cu cei 24 de marinari aflaţi la bord, în strâmtoarea Kerci, care asigură legătura între Marea Neagră şi Marea Azov. Moscova a susţinut continuu că vasele au pătruns ilegal în apele teritoriale ale Rusiei, în timp ce Kievul a contrazis mereu această acuzaţie, afirmând că navele se aflau în apele neutre ale Mării Negre.