România preia Preşedinţia rotativă a Consiliului UE
România preia de la 1 ianuarie Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Timp de 6 luni, ţara noastră va avea de gestionat numeroase dosare importante, printre care şi ieşirea Marii Britanii din grupul comunitar.
Gabriela Mitrovici, 21.12.2018, 11:15
România preia de la 1 ianuarie Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Timp de 6 luni, ţara noastră va avea de gestionat numeroase dosare importante, printre care şi ieşirea Marii Britanii din grupul comunitar.
Peste 10 zile, ţara noastră va deschide Trio-ului Președințiilor – România, Finlanda, Croația. Este pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, când România va prelua pentru şase luni Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Ca primă Președinție a actualului Trio, ţara noastră şi-a luat angajamentul de a asigura o tranziție facilă de la Trio-ul Estonia-Bulgaria-Austria și de a depune toate eforturile necesare în vederea avansării agendei europene, contând în același timp pe sprijinul statelor membre, precum și al instituțiilor europene.
Principalele provocări pe care Președinția română va trebui să le gestioneze sunt: ieșirea Marii Britanii din Uniune, negocierea Cadrului financiar multianual și subiectul migrației, a spus premierul Viorica Dăncilă: Președinția României la Consiliul Uniunii Europene va contribui la proiectarea următorului Cadru Financiar Multianual post-2020, pentru atingerea obiectivelor în următorii șapte ani, astfel încât să asigure echilibrul între politicile generatoare de creștere și convergență în spațiul comunitar. Președinția României la Consiliul Uniunii Europene își propune să avanseze lucrările în domeniul economic, financiar și fiscal, cu scopul stimulării creșterii investițiilor și sprijinirii reformelor structurale. O altă prioritate legată de securitatea spațiului comunitar este lupta împotriva terorismului. În acest sens, ne propunem operaționalizarea și chiar extinderea mandatului Parchetului european către infracțiunile de terorism. Migrația este un alt subiect important pe agenda europeană pe termen lung. Este un dosar extrem de dificil, care nu a reușit să coaguleze o poziție unitară a statelor membre. De aceea, ne propunem să formulăm noi soluții care să garanteze o gestiune eficientă și durabilă. Ne interesează în mod special consolidarea frontierelor externe ale UE, inclusiv printr-o consolidare a capacității operaționale a Agenției Europene de Poliție de Frontieră și Garda de Coastă. De asemenea, în viziunea noastră este important să promovăm cooperarea cu statele de origine și de tranzit. Am convingerea că forma cea mai eficientă de abordare a problemei migrației este de a combate cauzele profunde, sursa acestui fenomen.
Cele trei state ale noului Trio al Preşedinţiilor și-au propus un program de lucru realist, pragmatic și flexibil care să țină cont de perioada de tranziție în care vor acționa. Cele trei elemente principale care vor defini acțiunile Trio-ului sunt menținerea unității europene și consolidarea proiectului european – esențiale în contextul procesului Brexit și al alegerilor pentru Parlamentul European -; respectarea priorităților politice agreate la nivel european; şi o comunicare eficientă privind viitorul Europei.