Acordul comercial cu Japonia a fost aprobat de Parlamentul European
Firmele europene vor putea exporta în curând mai ușor în Japonia. Din februarie urmează să intre în vigoare Acordul Comercial încheiat de Uniunea Europeană și Țara Soarelui Răsare, iar din acel moment vor fi eliminate majoritatea taxelor vamale.
Mihaela Mihai, 20.12.2018, 10:13
Firmele europene vor putea exporta în curând mai ușor în Japonia. Din februarie urmează să intre în vigoare Acordul Comercial încheiat de Uniunea Europeană și Țara Soarelui Răsare, iar din acel moment vor fi eliminate majoritatea taxelor vamale.
Oficial se numește Acord de parteneriat economic, a fost încheiat după după numai 4 ani de negocieri, a fost semnat în vară la Tokio de șeful executivului comunitar, Jean Claude Juncker, și de premierul nipon, Shinzo Abe, și a fost ratificat atât de Parlamentul European, cât și de legislativul japonez.
Este o declaraţie comună în favoarea comerţului liber şi echitabil și arată că izolarea nu este benefică pentru afaceri, pentru economia globală şi nici pentru muncitori, afirmă Jean Claude Juncker, cu referire la protecţionismul promovat de liderul american Donald Trump.
Nu este doar cel mai important acord comercial încheiat până acum de europeni. Este cel mai ambițios document de acest fel din lume. Nu există altul pe măsura lui. Creează o zonă de comerţ cu o populație de 630 de milioane de oameni şi care va include o treime din Produsul Intern Brut global. Două dintre marile economii ale lumii se alătură și transmit la unison că relațiile comerciale pot aduce beneficii ambelor părți, atunci când negocierile se desfășoară corect. Noi eliminăm tarifele, ne deschidem piețele și creăm noi oportunități pentru consumatori, dar și pentru companii, spune și comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmstrom.
Iar beneficiile nu sunt deloc de neglijat întrucât pactul va elimina taxe vamale în valoare de un miliard de euro plătite în fiecare an de firmele europene care fac afaceri cu Japonia.
Pentru exporturile europene de produse agricole, acordul este extrem de benefic. Dispar, de exemplu, taxele vamale pentru multe brânzeturi, precum Gouda şi Cheddar, (care sunt în prezent de 30 la sută), dar și pentru vinuri (în medie de 15 la sută, în momentul de față). Acordul va permite totodată Uniunii să îşi sporească în mod substanţial exporturile de carne de vită și porc.
În plus, documentul va asigura totodată protecţia în Japonia pentru mai bine de 200 de produse agricole europene de înaltă calitate, aşa-numitele produse care beneficiază de indicaţii geografice.
Sunt eliminate totodată tarifele și pentru alte produse, precum cele cosmetice, chimice, pentru textile și îmbrăcăminte. Iar comerţul electronic, transportul maritim internaţional şi serviciile poştale vor fi liberalizate.
În plus, acordul garantează întreprinderilor din Uniunea Europeană accesul la achiziţiile publice din 48 de oraşe mari din Japonia şi elimină obstacolele din calea achiziţiilor publice în sectorul feroviar.
Documentul include, pentru prima oară, și un angajament în favoarea respectării Acordului de la Paris de combatere a schimbărilor climatice.
În același timp, pactul are și un capitol referitor la întreprinderile mici și mijlocii, deosebit de important îm condițiile în care 78 la sută dintre exportatorii actuali către Japonia sunt firme de acest fel.
După ratificarea de către Parlamentul European și legislativul nipon, acordul are acum nevoie de aprobare din partea statelor membre ale Uniunii. Responsabilii europeni consideră însă că formalitățile rămase vor fi efectuate în timp util, astfel că acordul va putea intra în vigoare de la 1 februarie.