Îmbunătăţirea accesului transfrontalier la probele electronice
Uniunea Europeană ia măsuri pentru a îmbunătăți accesul transfrontalier la probele electronice. Noul cadru legal va permite ca ordinele judecătorești să poată fi adresate direct prestatorilor de servicii, indiferent în ce stat stat membru îşi au sediul.
Gabriela Mitrovici, 19.12.2018, 13:05
Uniunea Europeană ia măsuri pentru a îmbunătăți accesul transfrontalier la probele electronice. Noul cadru legal va permite ca ordinele judecătorești să poată fi adresate direct prestatorilor de servicii, indiferent în ce stat stat membru îşi au sediul.
Consiliul și-a stabilit poziția în ceea ce privește o propunere de regulament privind ordinele europene de divulgare și de păstrare a probelor electronice în materie penală. Acesta este pregătit acum să înceapă negocierile cu Parlamentul European, cu scopul de a se ajunge la un acord înainte de încheierea mandatului legislativ.
Probele electronice au devenit un element esențial în cadrul procedurilor penale. În prezent, infractorii recurg la tehnologii rapide și de ultimă oră în domeniul comunicațiilor, pentru care granițele nu sunt o opreliște. Noile norme vor înlocui metodele actuale greoaie cu instrumente rapide și eficiente pentru strângerea și schimbul de probe electronice la nivel transfrontalier. Aceasta ne va ajuta să ne protejăm cetățenii fără a le compromite drepturile și libertățile, spune comisarul european pentru justiţie, Vĕra Jourová: În acest moment, atunci când poliţiştii şi procurorii au nevoie de dovezi electronice care este foarte posibilă să se afle în străinătate, undeva în sfera digitală, sunt nevoiţi să solicite aprobarea celuilalt stat. Această procedură are, de regulă, un termen foarte lung, de cele mai multe ori de aproximativ 100 de zile şi avem nevoie să fim mai rapizi. Totodată, în prezent, poliţiştii şi procurorii cer dovezi de la companiile digitale, dar acestea uneori le furnizează, alteori nu. Nu putem continua aşa. Avem nevoie de o siguranţă legală şi de o procedură mai rapidă şi pe care să ne putem baza şi care să le permită autorităţilor să obţină la timp dovezile de care au nevoie.
Regulamentul urmărește să introducă un mecanism care să ofere o alternativă la instrumentele existente în materie de cooperare internațională și de asistență juridică reciprocă. Acesta abordează în mod specific problemele generate de caracterul volatil al probelor electronice și de chestiunea pierderii localizării prin stabilirea de noi proceduri care să permită un acces transfrontalier rapid, efectiv și eficace. Astfel, vor fi create ordine europene de divulgare și de păstrare a probelor electronice indiferent de locul unde se află datele. Acestea pot viza orice categorie de date şi pot fi solicitate numai în cazul infracțiunilor care se pedepsesc în statul emitent cu o pedeapsă de maximum trei ani sau în cazul unor infracțiuni specifice care au legătură cu mediul informatic ori cu terorismul. Este, de asemenea, prevăzut un termen-limită obligatoriu de 10 zile pentru executarea unui ordin de divulgare, iar prestatorii de servicii pot fi sancționați cu până la 2% din cifra de afaceri dacă nu-l respectă.