Noi măsuri pentru protejarea muncitorilor de expunerea la cancerigene
Parlamentul European ia măsuri pentru creşterea siguranţei la locul de muncă, prin reducerea expunerii la substanţe periculoase.
Gabriela Mitrovici, 14.12.2018, 16:15
Parlamentul European ia măsuri pentru creşterea siguranţei la locul de muncă, prin reducerea expunerii la substanţe periculoase. Cancerul cauzează peste jumătate dintre decesele legate de locul de muncă în Uniunea Europeană, aşa că deputaţii au introdus noi substanţe pe lista celor nocive.
Aproximativ 12 milioane de europeni sunt expuşi la noxele motoarelor diesel la locul de muncă, indiferent dacă sunt şoferi de autobuz sau de camion sau muncitori în construcţii. Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că emisiile motoarelor diesel pot cauza cancer la om. Parlamentul European doreşte să reducă expunerea lucrătorilor la substanţe periculoase, aşa că a adoptat, în această săptămână, măsuri mai stricte privind eliminarea și reducerea agenților cancerigeni și mutageni. Noul cadru juridic include valori-limită de expunere și menționează riscurile pentru piele pentru noi substanțe cancerigene, indiferent dacă expunerea survine prin inhalare sau manipulare. Această listă include noxele produse de motoarele diesel și uleiurile de motor uzate, a anunţat la începutul săptămânii Mina Andreeva, unul dintre purtătorii de cuvânt ai forului comunitar: Statele membre au convenit să limiteze expunerea lucrătorilor la încă cinci sustanţe carcinogene. Asta înseamnă că de la preluarea funcţiei în 2014, această Comisie a reuşit să ajungă la acorduri pentru limitarea expunerii la 21 de substanţe carcinogene în total, ceea ce a dus la prevenirea a 100 de mii de cazuri de cancer care s-ar fi putut înregistra în următorii 50 de ani. Aşadar, Europa a făcut chiar tot ceea ce a putut în ceea ce priveşte Europa care protejează.
Noile norme vor asigura o protecţie mai bună pentru milioanele de lucrători din Uniunea Europeană, spune raportorul Claude Rolin: Ştiinţa a progresat foarte mult. Acum ştim că unele produse sunt periculoase, ceea ce nu ştiam înainte. Iniţial nu ştiam că azbestul este carcinogen şi letal. Cel mai important pentru mine este ca riscurile să fie reevaluate constant, pentru că nu putem pune un preţ pe sănătatea lucrătorilor noştri.
În Uniunea Europeană, cancerul este cauza principală a deceselor legate de locul de muncă, 53%. Între 7 şi 12 persoane mor în fiecare oră în Uniune din cauza unei forme de cancer donbândite la locul de muncă.
Cele mai frecvente tipuri de cancer legate de locul de muncă sunt cancerul pulmonar, mezoteliomul (cauzat de expunerea la particule de azbest) și cancerul vezicii urinare. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, unul din zece decese cauzate de cancerul pulmonar este strâns legat de riscurile de la locul de muncă.
Sunt afectate în mod special sectoarele construcțiilor, produselor chimice, automobilelor și mobilei, producţiei de alimente, textilelor, prelucrării lemnului, dar și domeniul sănătății.