Stadiul negocierilor Brexit
Comisia Europeană pregăteşte o listă cu măsuri ce trebuie luate de urgenţă dacă devine ''probabil'' scenariul cu absenţa unui acord privind ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.
Gabriela Mitrovici, 14.11.2018, 12:11
Comisia Europeană pregăteşte o listă cu măsuri ce trebuie luate de urgenţă dacă devine ”probabil” scenariul cu absenţa unui acord privind ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Progresele şi problemele negocierilor au fost dezbătute la Consiliul Afaceri Generale.
Uniunea Europeană şi Londra încă nu au ajuns la un acord asupra modalităţii în care Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord va părăsi blocul comunitar, dar negocierile între cele două părţi continuă, a anunţat negociatorul-şef al Comisiei Europene pentru Brexit, Michel Barnier. El i-a informat pe miniștrii celor 27 de state membre cu privire la stadiul în care s-a ajuns în urma discuţiilor din ultimele săptămâni.
În cursul reuniunii, miniștrii au reiterat că toate cele 27 de state care vor rămâne doresc menţinerea unităţii forului comunitar şi au subliniat necesitatea de a continua, la toate nivelurile, lucrările privind pregătirile pentru fiecare scenariu de BREXIT posibil. Miniştrii au confirmat încă o dată că au încredere în Michel Barnier ‘în aceste etape finale ale negocierilor’ – a declarat Gernot Blümel, ministrul austriac al afacerilor europene, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii: Suntem cu siguranţă într-un moment crucial, dar deocamdată nu s-a avansat suficient pentru a convoca un alt Consiliu. Comparativ cu negocierile precedente, s-au făcut progrese considerabile pe parcursul preşedinţiilor bulgare şi austriece. Toate statele membre recunosc asta. Am făcut mulţi paşi înainte, dar încă nu putem şti când se vor finaliza aceste negocieri. Sper că în 2019, dar este prea devreme să spun asta.
Frontiera irlandeză constituie unul dintre principalele obstacole în calea unui acord între Londra şi Uniunea Europeană, şi nici una dintre părţi nu doreşte reintroducerea unei frontiere fizice în insula Irlanda, de teama de a nu compromite acordurile de pace care au pus capăt unei perioade de aproape trei decenii de violenţe comunitare în Irlanda de Nord.
Uniunea Europeană doreşte ca, după ce Marea Britanie părăseşte blocul comunitar, provincia Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală şi în piaţa unică europene. Această variantă ar crea însă o divizare între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, lucru inacceptabil pentru Londra, care consideră că astfel s-ar compromite integritatea teritorială a ţării.
În cazul în care acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană nu stabileşte o altă dată sau dacă, în conformitate cu articolul 50 din Tratatul de la Lisabona şi de comun acord cu Londra, Consiliul European nu hotărăşte în unanimitate că tratatele încetează să se aplice de la o dată ulterioară, ansamblul dreptului primar şi secundar al Uniunii Europene va înceta să se aplice Regatului Unit începând cu 30 martie 2019, ora 00:00, moment în care Regatul Unit va deveni o ţară terţă.