Evoluţia Alianţei UE în sectorul bateriilor la un an de la lansare
Alianţa Uniunii Europene în domeniul bateriilor a făcut progrese uriaşe în primul an de la înfiinţare.
Gabriela Mitrovici, 17.10.2018, 09:38
Alianţa Uniunii Europene în domeniul bateriilor a făcut progrese uriaşe în primul an de la înfiinţare. Oficialii europeni spun că se fac paşi importanţi pentru ca Uniunea să devină un jucător important în domeniul producerii de baterii.
Viitorul este al maşinilor electrice. Iar pentru a continua să fie lider de piaţă în sectorul auto, dar şi în domeniul sistemelor energetice curate, Uniunea Europeană trebuie să aibă capacitatea de a dezvolta şi produce propriile baterii. Aşadar, producţia de baterii este un imperativ strategic pentru tranziţia la o energie curată, ca şi pentru modernizarea şi creşterea competitivităţii industriei. În acelaşi timp, va contribui la generarea de locuri de muncă şi la creştere economică, va stimula cercetarea şi inovarea şi va ajuta Uniunea Europeană să-şi respecte angajamentele asumate prin acordul de la Paris pentru combaterea schimbărilor climatice.
În mai puţin de un an, Institutul European de Inovare şi Tehnologie a reuşit să mobilizeze şi să creeze o reţea de actori principali din cercetare şi industrie, provenind din toate segmentele lanţului valoric al bateriilor, spune vicepreşedintele Comisiei, responsabil pentru Uniunea energetică, Maroš Šefčovič: Această Alianţă a dezvoltat o reţea de 260 de actori din cercetare şi industrie şi am început să cooperăm foarte strâns cu guvernele, cu bănci europene de investiţii, iar Comisia Europeană se mândreşte cu faptul că are grijă ca acest proces să decurgă cât mai bine posibil. Comparativ cu alte politici, se poate spune că, practic, paşii făcuţi până acum au evoluat la viteza luminii, iar asta a fost posibil datorită dorinţei comune de a construi independenţa strategică a Uniunii în acest sector, care ar putea valora 250 de miliarde de euro anual din 2020. Am fost foarte impresionat să aflu că de la lansarea acestei Alianţe, acum un an, sunt deja în derulare sau în stadiu de planificare, investiţii de 100 de miliarde de euro în acest sector.
Uniunea Europeană intenţionează să permită chiar şi acordarea de ajutoare de stat pentru cercetări în domeniul bateriilor destinate vehiculelor electrice şi va oferi cofinanţare în valoare de miliarde de euro companiilor care vor să construiască unităţi gigant de producere a bateriilor.
În cadrul programului Orizont 2020 au fost incluse fonduri de 200 de milioane de euro pentru proiecte în domeniul bateriilor şi 800 de milioane de euro pentru finanţarea construirii facilităţilor. Regiunile care vor să promoveze acest domeniu au la dispoziţie fonduri regionale de 22 de miliarde de euro, iar Fondul European pentru Investiţii Strategice poate accesa miliarde de euro de la Banca Europeană de Investiţii pentru a construi echivalentul unei mega-uzine.