UE este pregatită dacă SUA impun taxe pe importurile de autoturisme din Uniune
Uniunea Europeană este pregătită să ia măsuri, dacă Statele Unite decid în cele din urmă să impună taxe vamale pentru importul de automobile din spaţiul comunitar, afirmă comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom.
Mihaela Mihai, 10.10.2018, 10:10
Uniunea Europeană este pregătită să ia măsuri, dacă Statele Unite decid în cele din urmă să impună taxe vamale pentru importul de automobile din spaţiul comunitar, afirmă comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom.
Cecilia Malmstrom a făcut aceste declarații la Innsbruck, în Austria, unde zilele trecute a avut loc o reuniune a miniștrilor europeni ai comerțului. Întrevederea a avut ca teme principale modernizarea Organizaţiei Mondiale a Comerţului, cerută insistent de tot mai multe țări, şi relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite, aflate în momentul de față într-un armistițiu fragil în plan comercial.
Și pentru că disputa începută în primavera nu este încă lămurită definitiv, Cecilia Malmstrom atrage atenția că există încă riscul ca Statele Unite să impună taxe vamale pentru autovehiculele importate din statele membre ale Uniunii Europene: Dacă vor apărea taxe vamale pentru automobile, dar țin să menționez că nu este o chestiune iminentă pentru că ancheta nu este finalizată în Statele Unite, suntem pregătiți să acționăm. Aceste taxe chiar ar putea apărea, așa că noi, cei de la Comisia Europeană, suntem în dialog cu țările membre și pregătim împreună o listă cu produse pe care le vom taxa. Această listă este așadar în pregătire, nu am finalizat-o încă, sperăm să nu ajungem în această etapă, dar dacă lucrurile merg în această direcție, vom acționa. Am transmis clar și Statelor Unite că vom lua măsuri.
Ancheta la care se referea Cecilia Malmstrom a fost cerută de președintele american, Donald Trump la sfârșitul lunii mai. Liderul de la Casa Albă vrea să afle ce impact au importurile de autovehicule asupra securității Statelor Unite. Un raport pe această temă ar urma să fie dat publicității la începutul anului viitor.
O lună mai târziu, în iunie, liderul american a avertizat că ia în calcul taxe vamale de 20 la sută pentru autovehiculele produse în Uniunea Europeană.
Iunie a fost chiar luna de vârf a disputei comerciale americano-europene. A început cu decizia Statelor Unite de a impune taxe vamale de 25 la sută pentru importurile de oțel din Uniunea Europeană și de 10 la sută pentru cele de aluminiu. A continuat apoi cu reacția Bruxelles-lui, care a decis, ca măsură de retorsiune, suplimentarea tarifelor vamale pentru o serie de produse americane, precum whisky, motociclete , suc de portocale, haine sau încălțăminte.
Sfârșitul lunii iulie a adus însă armistițiul fragil, o dată cu întâlnirea de la Washington dintre preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, şi cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Cei doi au ajuns atunci la un acord privind relaţiile comerciale bilaterale, iar liderul american a dat asigurări că ţara sa va colabora cu Uniunea Europeană pentru reducerea barierelor şi creşterea comerţului cu servicii și produse. Potrivit lui Donald Trump, Uniunea Europeană va achiziţiona mai mult gaz petrolier lichefiat din Statele Unite.
La rândul său, Jean Claude Juncker a anunţat că a convenit cu Donld Trump ca Uniunea Europeană şi Statele Unite să nu îşi impună reciproc noi tarife în timpul negocierilor. Inclusiv în ceea ce priveşte automibilele şi piesele de schimb.