UE vrea întarirea sistemului multilateral în relațiile internaționale
Uniunea Europeană își dorește o întărire a sistemului multilateral în relațiile internaționale în care o Organizație a Națiunilor Unite reformată să joace un rol central.
Cătălin Gomboș, 26.09.2018, 11:15
Uniunea Europeană își dorește o întărire a sistemului multilateral în relațiile internaționale în care o Organizație a Națiunilor Unite reformată să joace un rol central. O delegație condusă de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se află la New York pentru lucrările celei de-a 73-a Adunări Generale a ONU.
Mandatul delegației Uniunii Europene la Adunarea Generală este acela de a promova sistemul multilateral în relațiile internaționale și de a sprijini reforma în cadrul ONU, astfel încât organizația să poată răspundă mai bine provocărilor unei lumi volatile și imprevizibile, se arată într-un document adoptat de Consiliul Uniunii Europene. În cadrul Adunării Generale, UE va pune accentul pe prevenirea conflictelor, promovarea și protejarea drepturilor omului, precum și pe intensificarea angajamentului global în domenii ca schimbarea climatică, mediu, migrație, anti-terorism și neproliferarea armelor de distrugere în masă. Promovarea păcii reprezintă, de asemenea, un aspect cheie al politicilor europene, mai ales că Uniunea a fost fondată tocmai pentru a evita repetarea unui conflict pe continentul european. De altfel, această idee a fost evocată și de președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker:
Uniunea noastră, Uniunea Europeană, s-a născut din voința celor care au revenit de pe câmpurile de luptă și din lagărele de concentrare în 1945 pentru a face ca eterna rugăminte de după război, să nu mai fie niciodată război, să devină o realitate, opunând forței armelor – forța dreptului. Cea dintâi vocație a Uniunii noastre rămâne și va rămâne aceea de pacificatoare a cărei acțiune trebuie să se desfășoare dincolo de frontierele sale. Și pentru că avem marea responsabilitate de a ne asuma obligațiile în lume, trebuie să fim prezenți în lume. Și pentru că planeta le aparține tuturor, și nu doar unora, și pentru că fiecare popor are dreptul la aceeași demnitate, multilateralismul este și va rămâne linia directoare a acțiunilor noastre în lume. Nu există unilateralism, nici protecționism fericit. Lumea are nevoie de deschidere, de cooperare, de reguli și de principii pentru a rezolva conflictele, pentru a eradica sărăcia, pentru a reduce inegalitățile, pentru a dezvolta un comerț liber și echitabil care să creeze noi oportunități pentru toți. Pentru a păstra această planetă care este patria indivizibilă a întregii umanități.
Uniunea Europeană pune accentul pe menținerea și îmbunătățierea sistemului actual, multilateral, în relațiile internaționale în contextul în care aliatul său principal, Statele Unite, dă semnale de îndepărtare de acesta. Președintele american, Donald Trump, a afirmat chiar în cadrul Adunării Generale că respinge ideologia globalismului și îmbrățișează doctrina patriotismului. Dincolo de astfel de declarații, Administrația de la Washington a luat și măsuri concrete despre care s-a afirmat că subminează sistemul multilateral: retragerea din Acordul de la Paris și din acordul nuclear cu Iranul, precum și adoptarea unor tarife protecționiste.